Volledig scherm
© Foto Pim Velthuizen

Heidebrand geblust, treinen rijden weer

APELDOORN - De heidebrand die donderdagavond woedde op de Veluwe bij Hoog Soeren is geblust. De treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn mogen weer gaan rijden. Dat meldden de veiligheidsregio en de NS.

Op de hei bij Hoog Soeren brak donderdagavond rond zeven uur brand uit. De brandweer sloeg groot alarm en sprak van een 'zeer grote brand'. Brandweerkorpsen uit Apeldoorn en de hele regio rukten. Volgens de politie zijn er geen omwonenden geevacueerd omdat het om een gebied met alleen heide en naaldbomen betreft.

De A1 zou vanwege hevige rookontwikkeling worden afgesloten maar dat bleek niet nodig. ,,Vooralsnog ondervindt het verkeer op de snelweg geen hinder van de situatie'', zei politiewoordvoerder Niels Nijman. Rijkswaterstaat monitorde de situatie om in te kunnen springen in als dat nodig is.

Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Amersfoort werd gestaakt, maar NS gaf het spoor even na half tien weer vrij.

Harde wind zorgde ervoor dat het vuur werd aangewakkerd. De angst was groot dat het vuur zich ook zou verspreiden richting noordelijke kant van het spoor. Het gebied wordt de afgelopen jaren regelmatig getroffen door heidebranden. Het is alleen al dit jaar de derde brand in ongeveer hetzelfde gebied. In maart braken er ook al twee heidebranden uit. De risico's op brand zijn op dit moment erg groot omdat de natuur kurkdroog is. Buurtbewoners vermoeden dat er sprake is van een pyromaan. Maar officieel is dat nog niet bevestigd.

Volledig scherm
© Foto Pim Velthuizen
Volledig scherm
© Foto Pim Velthuizen

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn