Volledig scherm
© Maarten Sprangh

Herfstwandeling op lentedag in de winter in Apeldoorn

videoWelk seizoen is het vandaag? De lucht is zacht in een verder toch al warme winter. De temperatuur is zelfs zo hoog dat deze zondag volgens meteorologen te beschouwen is als eerste lentedag. Tegelijk zijn er de grillen van storm Dennis.

In het centrum van Apeldoorn leidde die tegenstelling tot een bijzonder tafereel, zag fotograaf Maarten Sprangh. In het Oranjepark baanden mensen zich door een veld met krokussen een weg met een paraplu.

Ook andere bloemen laten zich van hun mooiste kant zien. Zo is de bijzondere kievitsbloem al waargenomen in Olst. 

Maar het mag lente lijken: voor wie last heeft van voorjaarskriebels en met schop en hark de tuin te lijf wil gaan, moet uitkijken. Voor veel tuinklussen is het echt nog te vroeg. Je vindt hier een aantal handige tips.

Hatsjoe!

Het zachte weer op dit moment in ons land heeft ook een vervelende kant: hooikoortspatiënten weten dat het extra vroeg niezen wordt, traanogen en loopneuzen. De hooikoorts wordt veroorzaakt door de pollen van elzen en de verwachting is dat het zeer zachte winterweer van de komende dagen de katjes van de els verder doen rijpen.

Griepje

Naar schatting 35 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor elzenpollen, meldt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. ,,Veel mensen zullen in deze periode denken dat ze verkouden zijn of een griepje hebben, omdat ze niet verwachten dat het al om hooikoorts kan gaan. Terwijl ze er baat bij zouden hebben om te beginnen met hooikoortsmedicatie.

 1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
  VIDEO

  Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

  De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.
 2. Mannen in de coronazorg kunnen in digitaal café hun hart luchten

  Mannen in de coronazorg kunnen in digitaal café hun hart luchten

  Ben je een man en werk je in de coronazorg? Dan krijg je het net als al je zorgcollega's momenteel flink voor de kiezen. En juist mannen, weet Jaap Herforth (52) uit Apeldoorn, durven hun emoties en hun onzekerheden in bijzijn van vrouwen minder goed te tonen. ,,Ik kan me voorstellen dat het óók voor mannen in deze tijd soms wat teveel wordt. Het is fijn als ze hun hart kunnen luchten. Daarom begin ik met een digitaal café voor mannen in de coronazorg".

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn