Herinneringscentrum voor ‘vergeten’ 1300 slachtoffers van oorlogsramp Apeldoornsche Bosch

In 2020 moet er een permanent educatiecentrum komen dat herinnert aan de beestachtige deportatie van bijna 1300 Joodse gehandicapten en psychiatrische patiënten uit Het Apeldoornsche Bosch.   

Hierover zijn zorginstelling 's Heeren Loo, gemeente Apeldoorn, het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch en museum CODA in gesprek. Voor dit educatiecentrum hebben de partijen het oude wasgebouw op het terrein van de locatie Groot Schuylenburg van 's Heeren Loo aan de Zutphenseweg in Apeldoorn op het oog. Dit rijksmonument staat sinds kort samen met de andere overgebleven gebouwen van de voormalige Joods-psychiatrische instelling te koop. Het educatiecentrum moet een plek worden waar belangstellenden ook scholen terecht kunnen. 

Deportatie

De gruwelijke nachtelijke deportatie van 21 januari 1943 waarbij bijna 1300 zeer kwetsbare Joodse patiënten rechtstreeks naar Auschwitz zijn gestuurd is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Onder aanvoering van de later als oorlogsmisdadiger veroordeelde Ferdinand aus der Fünten werden de vaak half ontklede gehandicapten in vrachtwagens gesmeten en daarna op station Apeldoorn hardhandig in goederenwagons geduwd. Zo'n vijftig medewerkers reisden mee op een dagenlange helletocht die eindigde in Auschwitz, waar ze direct werden vermoord. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn