Volledig scherm

Het stadhuis en Gigant decor Week van het Indisch Erfgoed

APELDOORN - Filmvoorstellingen, een cabaretprogramma, lezingen en een foto-expositie zijn de pijlers onder de vierde editie van de Indische Erfgoedweek. De kernactiviteiten hebben tussen 15 en 25 november in Apeldoorn plaats. Eerder die maand is de aftrap in een Indisch getint Historisch Café.

Het stadhuis vormt het decor van een tentoonstelling over Banda Atjeh. Het fotomateriaal was al eerder te zien in het Erasmushuis in de Indonesische hoofdstad Djakarta. ,,We zijn er best trots op dat we de door Indonesische fotografen gemaakte beelden naar Apeldoorn kunnen halen’’, zegt voorzitter Ralph Kneefel, die nauw samenwerkt met de gemeente Apeldoorn.

Die vult de foto’s aan met documentatie die verwijst naar de samenwerking tussen Apeldoorn en Banda Atjeh dat zich langzaam maar zeker herstelt van de tsunami. Er is in het stadhuis onder meer aandacht voor twee Apeldoornse brandweermannen die een brandweerwagen naar Banda Atjeh brachten. Helemaal zonder slag of stoot ging dat niet. Met name de bureaucratie op Sumatra speelde het duo even parten. Maar eenmaal ter plekke zagen de brandweerlieden dat ‘de oldtimer’ snel kon worden ingezet om een brand te blussen.

Een andere locatie is de filmzaal en het podium van Gigant. Daar draaien de films Oeroeg, Opera Jawa en My Blue Haven. De laatste is een documentaire over de repatriëring van Indische families die eenmaal in Nederland het hoofd met moeite boven water konden houden. Ralph Kneefel spreekt van indringende beelden. ,,De films zijn zeker de moeite waard.’’

Het podium van Gigant is geserveerd voor het duo Ernst Jansz (voorheen Doe Maar) en Wouter Muller, alias ‘de Indische Boudewijn de Groot’. Samenzang komt uit de kelen van de Moluks-Indische groep Jocomo.

Volgens Ralph Kneefel telt de regio Apeldoorn ruim 20.000 inwoners met Indisch of Moluks bloed. ,,Dan mag je rustig spreken van de de grootste Indische gemeenschap van oostelijk Nederland. Wij als Indisch Erfgoed willen onze historische en culturele erfenis niet alleen koesteren en behouden, maar ook overdragen aan nieuwe generaties. Daarnaast halen we banden aan tussen Indonesië en Nederland. Daarin vervullen we een brugfunctie.’’

CODA is de aangewezen plek voor lezingen, presentaties en demonstraties. Batiks komen onder meer aan de orde waaronder ontwerpen van de Apeldoornse kunstenares Agathe Wegerif (1867-1944).

De Indische Erfgoedweek is iets kleiner van opzet dan in het recente verleden. Dat heeft te maken met de nauwe samenwerking die de Apeldoornse werkgroep onderhoudt met het Arnhemse Bronbeek dat hard op weg is zich tot een landelijk Indisch centrum te ontwikkelen. Dansdemonstraties bijvoorbeeld die tot voor kort aan Apeldoorn waren voorbehouden zijn sinds kort in Bronbeek te zien.

De organisatie verwacht net als in voorgaande jaargangen zo’n 5000 bezoekers.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn