Hoe de dood van sergeant Philip nog altijd na dreunt: ‘Na 30 jaar eindelijk erkenning’

Sergeant Philip de Koning krijgt postuum een hoge onderscheiding. De Ridderkerker sneuvelde in 1979 tijdens de VN-vredesmissie in Libanon. ,,Eindelijk erkenning’’, zegt Pieter van Geldorp (82) uit Apeldoorn, die zich al drie decennia bekommert om de nabestaanden van zijn jong gestorven vriend.

Het tragische lot van zijn vriend en zijn nabestaanden heeft hem nooit losgelaten. ,,Er valt een boek over te schrijven en dat doe ik dan ook.’’ Defensie, zijn oud-werkgever, spaart hij daarin niet.  

Zuid-Libanon, vrijdagmorgen 9 november 1979. Sergeant Philip de Koning, een jongeman van 21 jaar uit Ridderkerk, gaat als bijrijder mee op een drietonner om wat geschenken te kopen voor het thuisfront in het plaatsje Haris. Er reizen wat maten mee in de laadbak van het witte voertuig, dat onder vlag van de Verenigde Naties de zanderige wegen van het betwiste gebied doorkruist. In de buurt van legerpost 1A hobbelt de drietonner over een smal landweggetje. Het voertuig rijdt over een papieren zak, op het eerste oog een oude cementzak. Niets aan de hand.  

Volledig scherm
Willem de Koning (broer), moeder Sieny en pleegvader Pieter van Geldorp bij het graf van Philip de Koning op het Nationaal Ereveld in Loenen. ,,De tragische dood van Philip heeft een enorme nawerking. Nog steeds. Op Willem, op zijn hoogbejaarde moeder. Het heeft hun leven op de kop gezet.’’ © Rob Voss

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn