Linda Germs met haar zoon Lukas, die het syndroom van Down heeft.
Volledig scherm
PREMIUM
Linda Germs met haar zoon Lukas, die het syndroom van Down heeft. © Rob Voss

Hoe gratis test voor zwangere vrouwen gevoelig ligt: ‘We glijden af naar maakbare samenleving’

met poll,,Deze ga je wel laten testen, toch? Want dit hoeven we niet meer in onze samenleving”, is wat Linda Germs uit Apeldoorn te horen krijgt als ze met haar bolle buik en zoontje Lukas door de supermarkt loopt. Lukas heeft het downsyndroom en dat had tijdens de vroege zwangerschap al ontdekt kunnen worden met de NIP-test. Die wordt binnenkort gratis, maar hoe wenselijk is dat?

21 reacties

 • Sina Hogeboom

  2 maanden geleden
  Kim dat mag toch ieder voor zich beslissen daar ga jij weer niet over.Een kind met Down heeft meer zorg nodig dan een gewoon kind.Je kan niet bepalen dat iemand dat kind maar moet nemen.Ik vindt de.ze geweldig ik kijk ook altijd dat programma.
 • Kim Hoekzema

  2 maanden geleden
  Ik kreeg ook een nipt test aangeboden. Heb hem afgeslagen want al zou het een kindje met down zijn, ik hield het toch wel. En ik wist dat er mensen in mijn omgeving zouden zijn, dit niet zouden kunnen begrijpen.dus geen test. Ik denk maar zo, de mensen die deze test doen omdat ze absoluut geen kindje met een beperking willen hebben die moet je dit gewoon laten doen! Dat soort ouders kunnen een kindje met een beperking missen als kiespijn! Als zulke ouders een kindje met een beperking krijgen
 • Luuk Boerman

  2 maanden geleden
  Ik ga er vanuit dat iedereen die hier zo fel tegen is op testen ook tegen abortus zijn als een kleine even niet zo goed uitkomt, maar verder wel gezond is.
 • M.H. van den Brink

  2 maanden geleden
  JW Roskam, rond 1950 was de gemiddelde leeftijd van mensen met een extra chromosoom 21 10 jaar. Doodsoorzaak was vaak een hartafwijking of longontsteking. Gelukkig zijn beide nu, over het algemeen, goed te behandelen. Dus ja, hun gezondheid is, zeker vlak na de geboorte, zwakker dan die van anderen. Nu is het echter niet ongewoon dat zij AOW krijgen.
 • José Groenheijden

  2 maanden geleden
  Wat ben ik het ongelofelijk met Rienie Franssen eens ! Hier is alles mee gezegd !. Zelf hebben wij een zoon met autisme. Iedere morgen stapt hij op zijn fiets om naar zijn werk te gaan, nee werk wat de meeste mensen niet zouden willen doen, maar zijn arbeidsethos is hoog. Velen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Het is een mooi mens die tevreden in het leven staat, nooit kwaad spreekt en altijd vriendelijk is. Ik moet er niet aan denken dat hij er niet geweest zou zijn....