Volledig scherm
PREMIUM
Daan Bleichrodt (rechts) en Merel den Otter van IVN aan de slag met de aanleg van een tiny forest op 't Schoemakereiland in Delft. © IVN Natuureducatie

Honderd 'klaslokalen' in nieuwe stedelijke minibosjes

Ze krijgen allemaal een 'buitenlokaal', de minibosjes die de komende jaren worden aangeplant in Nederlandse steden. De Europese bomenhoofdstad Apeldoorn is net als Meppel en Hardenberg een van de voorlopers waar al komend najaar een 'tiny forest' komt. Schoolkinderen worden 'mini-boswachters'.

Het  zijn bosjes ter grootte van een tennisbaan, pal in de bebouwde omgeving. Liefst 55 gemeenten meldden zich bij initiatiefnemer IVN om ze aan te leggen. Twaalf daarvan (ook Almere, Alphen aan den Rijn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Leiden, Maastricht, Uithoorn en Utrecht) werden geselecteerd om samen 56 minibosjes aan te leggen. Volgend jaar kiest de natuurorganisatie nog een dozijn gemeenten om mee in zee te gaan. IVN wil zo voor 2021 minimaal honderd minibosjes realiseren.

  1. Provincie Gelderland verdubbelt inzet bij bestrijding lastige eikenprocessierups

    Provincie Gelderland verdubbelt inzet bij bestrij­ding lastige eikenpro­ces­sie­rups

    De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups door de provincie Gelderland heeft dit jaar minder goed uitgepakt, waardoor er meer ‘jeukrupsen’ zijn dan gehoopt en verwacht. De provincie zet de komende tijd daarom zowel twee keer zoveel mensen als machines in bij de bestrijding. De verwachting is dat het wegzuigen van de rupsen langs provinciale wegen in heel de provincie nog enkele weken gaat duren.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn