Volledig scherm

Horeca-imperium Eper broers ingestort

EPE/APELDOORN - Ze stonden jaren in de horeca-top 100 van het vakblad Misset: de gebroeders Hans en John den B. uit Epe. Maar hun imperium stortte in. John is persoonlijk failliet verklaard en wacht de ontwikkelingen in de zon op Bonaire af, bv's gaan op de fles of zijn nog snel van de hand gedaan. Voormalige relaties, franchisenemers en leveranciers hopen nu dat FIOD of Openbaar Ministerie de handel en wandel van de broers onder de loep nemen.

Natuurmonumenten liet in 2010 een onderzoek doen naar de kredietwaardigheid en staat van dienst van John den B. De Epenaar moest verkassen uit zijn woning in Epe en liet zijn oog vallen op de Klencken, een landgoed in Drenthe. De onderzoekers van Natuurmonumenten kwamen tot een vernietigend oordeel. Den B. werd neergezet als een 'grote boef', die als gevolg van faillissementen en beslagleggingen geen betrouwbare huurder zou zijn.

Den B. huisadvocaat Ter Wee van Arslan & Ter Wee in Zwolle stapte naar de rechter, maar die gaf Natuurmonumenten gelijk. De verhuur ging niet door. Het was eigenlijk een van de eerste keren dat publiekelijk duidelijk werd dat het ogenschijnlijke succes van de gebroeders Den B.. een schaduwkant had.

Zoektocht
Een zoektocht door handelsregister, faillissementsverslagen en gesprekken met mensen die zakelijk met hen te doen hadden maken duidelijk dat ze bij de onstuitbare groei van hun imperium sinds 1998 weinig scrupules kenden.

Overnames van bedrijven waarbij de verkopende ondernemers niet worden betaald, uitbuiting van franchisenemers, faillissementen, onbehoorlijk bestuur, het niet voeren van een deugdelijke administratie: het duikt allemaal op.

Fraude
ABNAmro ontdekte in 2010 dat er 12,2 miljoen euro was verdwenen. Incassofraude waarbij handig gebruik werd gemaakt van een controlehiaat bij de bank, talrijke rekeningen en geschuif met geld. De bank startte een onderzoek in de richting van Horeca Franchise Nederland BV.

Van dat bedrijf is Den B. Horeca BV eigenaar. De aandelen van dat bedrijf zitten weer in een stichting, waarvan de bestuurder in Amsterdam zetelt en een stroman van Den B. zou zijn. De bank heeft aangifte gedaan, het onderzoek loopt.

100 miljoejn euro
Gedupeerden schatten de totale schade bij ondernemers, fiscus en partners in al die jaren op meer dan honderd miljoen euro. En verhaal halen blijkt lastig. Wie als particulier al een zaak tegen hen wint, treft lege BV's en kan alsnog fluiten naar zijn geld.

Curators beperken hun zoektocht tot het aan hen toegewezen faillissement en treffen een incomplete administratie aan, stromannen en veel geschuif met bedrijven, inboedel en geld. En niet altijd is duidelijk wie aangesproken moet worden: Hans of John. Beiden zijn over en weer aandeelhouder en bestuurder bij elkaars bv's, samen hebben ze een heel conglomeraat van bv's.

De Nieuwe Waarbeek
Neem nu het faillissement van De Nieuwe Waarbeek in Hengelo en daaronder hangende BV's, in 2008. Curator Blankestijn uit Hengelo wikkelde het faillissement af. Zo'n 125 schuldeisers gingen voor dik zes miljoen euro het schip in.

Zijn openbare verslag leest als een voorbeeld van faillissementsgerommel: het onttrekken van goederen aan het faillissement waardoor schuldeisers benadeeld worden, het voeren van een niet deugdelijke administratie, geschuif met activiteiten van de ene bv naar de andere.

,,De bestuurder, Groenendijk, was een vriendje van Den B. en heeft er een enorm zootje van gemaakt'', herinnert Blankestijn zich. De Nieuwe Waarbeek is toen heen en weer geschoven tussen Den B. en Groenendijk.

Blankestijn typeert Den B. als 'een tweede Sjoerd Kooistra', naar de horecatycoon die vanuit het noorden Nederland veroverde met een conglomeraat aan horecabedrijven waarbij de horeca-ondernemers wurgcontracten tekenden, in nauwe samenwerking met Heineken.

Grolsch
Kooistra pleegde in 2010 zelfmoord na een conflict met Heineken - dat overigens een intensieve zakelijke band met hem had. Wat Heineken was voor Kooistra, was Grolsch voor de Den B. Ook in het faillissement van De Waarbeek en bijvoorbeeld Grand Café XL in Hengelo speelde de brouwer een rol. Grolsch zelf wil niet ingaan op zijn relatie met de groep. ,,Grolsch zat er bij in'', herinnert Blankestijn zich.


Aanvankelijk werd de brouwer gedupeerd door Den B. maar uiteindelijk is er 'op de een of andere manier' betaald. Uiteindelijk is het faillissement gewoon afgewikkeld; een deel van de boedelkosten en de fiscus konden worden betaald. Het lastige is: Den B. blijft vaak binnen de wet waardoor er strafrechterlijk weinig tegen te beginnen lijkt. ,,Bij het faillissement van XL trok Den Besten ook aan de touwtjes. Toen is de fiscus het gaan verhalen op het conglomeraat. Zelfs de landsadvocaat haalde bakzeil.''

Veluwse Horeca Combinatie
In het recente faillissement van de Veluwse Horeca Combinatie BV uit Apeldoorn bepleit curator Priscilla Trip na contacten met andere curatoren voor een gecoördineerd onderzoek naar de oorzaken en achtergronden van de faillissementen.

Ze stelt voor dat FIOD en Openbaar Ministerie in de aaneenschakeling van faillissementendossiers duiken. ,,Er is sprake van een conglomeraat van diverse BV's waarbij op enigerlei wijze de heer Den B. betrokken is geweest.''

Welke broer
De vraag is dan om welke Den B. het gaat: Hans of John. Die laatste is ook privé failliet verklaard. Trip kondigt aan dat ze aangifte gaat doen wanneer ze niet snel administratie krijgt overhandigd. Die zou moeten liggen in het administratieve hoofdkantoor in Apeldoorn.

Daar - aan de Watermanstraat - bevond zich het epicentrum van het horeca-imperium. Van hieruit werden formules als Papa Beer (pannekoekenrestaurants) en De Vier Jaargetijden (restaurants) uitgerold. Naast andere concepten. Het pand staat nu leeg. Lamellen hangen rommelig voor het raam, erachter is het donker. Geen herinnering aan de vele bv's die hier ooit zetelden, er hangt niet eens een naamplaatje bij de deur. Er is al maanden niemand meer geweest.

Zelfs de vaste boekhouder die af en toe nog kwam om de post af te handelen, is niet meer gesignaleerd, zegt een ondernemer in het bedrijfsverzamelgebouw. De kans dat curator Trip de gevraagde administratie krijgt, lijkt daarmee gering.

Zinloos
Of er nu wel of geen aangifte volgt, Lieven Verdonk heeft niet de illusie dat hij zijn tien mille ooit nog ziet. Verdonk is directeur van de Kortrijkse Zilvercentrale, het bedrijf dat bestek en dergelijke leverde aan Beachclub Mirage in Zandvoort.

Het project van de broers Den B. ging anderhalf jaar na opening failliet. De Belgische ondernemer is nog altijd zwaar gefrustreerd over zijn contacten met de broers Den B., die hij ronduit als maffiosi bestempelt.

Tot twee keer toe won hij een procedure maar naar zijn geld kan hij fluiten. ,,Je procedeert tegen lege bv's, het kost alleen maar meer.'' Hij deed aangifte, er kwam een in zijn ogen belachelijk voorstel tot schikking. Het was voor de Belg de druppel. ,,Het systeem in Nederland is door en door rot. Zo'n rechter volgt de gedupeerde niet, maar laat die broers er gewoon mee wegkomen. Ik begrijp daar niets van.''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn