Volledig scherm
Kunstwerk de Halve Bollen langs de A50 bij afrit Beekbergen/Hoenderloo is weggehaald © Google Maps

Houtrot: Kunstwerk Halve Bollen langs snelweg A50 wordt vervangen

Ze doen denken aan de bovenkant van een radar. Het kunstwerk Halve Bollen langs snelweg A50 is aan vervanging toe. Het werk tussen Arnhem en Apeldoorn, bij afrit Beekbergen, is door houtrot aangetast.

Wie uit de richting Arnhem komt, ziet de halve bollen tussen het ecoduct Woeste Hoeve en de afrit Hoenderloo rechts liggen. Kunstenaar Joos Clijsen (1942-2005) legde het in 1990 in de oostelijke berm van de A50 neer.

Cadeau

Zij had Halve Bollen in 1988 gemaakt voor een expositie bij het in Baarn gelegen Kasteel Groeneveld. De gemeenten Apeldoorn, Brummen en Voorst bedachten het kunstwerk te kopen voor 50.000 gulden. Met het in hout en zink uitgevoerde werk wilden ze de verantwoordelijke staatssecretaris bedanken voor de aanleg van de nieuwe snelweg die de Arnhemseweg als hoofdroute verving.

Brummen en Voorst zagen later van het project af. Apeldoorn besloot in haar eentje door te zetten. Al eerder werden de bollen gerestaureerd. In de zomer 2010 tot september 2011 kregen ze een opknapbeurt. Ook destijds werden ze voor de restauratie helemaal uit elkaar gehaald. De bollen hebben beide een doorsnede van 4,5 meter. 

Rijbaan dicht

,,Omdat het nu weer om een zeer grondige restauratie gaat, moeten de bollen worden verwijderd’’, legt gemeentelijk woordvoerder Arnoud van der Steen uit. Daarvoor is toestemming van wegbeheerder Rijkswaterstaat nodig. Voordat aannemingsbedrijf Draisma aan de slag kan, moet de rechterrijbaan enkele uren worden afgesloten. Kisjes zorgt voor het transport.

De verwachting is dat vanavond de omstandigheden op de snelweg zo zijn, dat er groen licht voor het demonteren kan worden gegeven.

Bijna thuis

Bij de vorige restauratie werden alleen de slechte delen hout vervangen. Nu komt er een compleet nieuwe versie uitgevoerd in red cedar, een duurzame houtsoort. Veel Apeldoorners zien het kunstwerk als teken dat ze bijna thuis zijn, bleek uit onderzoek van de gemeente Apeldoorn. 

Wanneer alles volgens plan verloopt, is het kunstwerk voor de zomervakantie van 2020 weer te zien.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn