Huispiet sneuvelt nu besloten is dat er niet langer zwarte pieten in het Sinterklaasjournaal zitten. De goedheiligman wordt met ingang van dit jaar alleen nog begeleid door roetveegpieten, maakte de NTR dinsdag bekend.
Volledig scherm
Huispiet sneuvelt nu besloten is dat er niet langer zwarte pieten in het Sinterklaasjournaal zitten. De goedheiligman wordt met ingang van dit jaar alleen nog begeleid door roetveegpieten, maakte de NTR dinsdag bekend. © ANP Kippa

Huispiet niet meer welkom tijdens intocht Sinterklaas: ‘Ik was de laatste zwarte piet’

Omdat Sinterklaas voortaan alleen nog door roetveegpieten wordt vergezeld bij de landelijke intocht, zit de Huispiet ook niet langer in het Sinterklaasjournaal van de NTR. ,,Ik ben er niet meer bij, mijn rol is eruit”, zegt acteur Maarten Wansink. ,,Ik was de laatste zwarte piet.”

 De Huispiet was sinds 2001 te zien in het Sinterklaasjournaal en bij de intocht op televisie.

Jammer

De beslissing afscheid te nemen van Huispiet, die de sleutels van het grote Pietenhuis beheert, is ‘een tijdje geleden’ al genomen. Wie de knoop doorhakte, doet er volgens Wansink niet toe. Wel zegt hij het jammer te vinden dat hij de rol niet meer vertolkt.

Zwarte piet

De NTR is sinds 2014 bezig het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen. Vorig jaar, in Zaandijk en de Zaanse Schans, had Sinterklaas nog gezelschap van een paar volledig zwart geschminkte pieten, onder wie de Huispiet. Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn, dit jaar, zal geen enkele piet volledig zwart geschminkt zijn, werd eerder vandaag bekend. Er worden alleen roetveegpieten ingezet. Dat hebben omroeporganisatie NTR en de gemeente Apeldoorn afgesproken.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn