Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Huiswerkbegeleider uit Apeldoorn huurde appartement voor ‘vervelende post’ van belastingdienst

Met een belastingschuld van 1,6 miljoen euro had een huiswerkbegeleider donderdag de rechtbank wel wat uit te leggen. De 66-jarige Apeldoorner hoorde 15 maanden cel tegen zich eisen voor het jarenlang achterhouden van belastinggeld.

Voor 850 euro per maand huurde Herman M. een appartement alleen bedoeld voor ‘vervelende post’. Hij was op de vlucht voor schuldeisers, zo bleek donderdag op de zitting in de rechtbank in Zwolle. Op de deurmat daar lagen vooral blauwe enveloppen. Want de man die vele ondernemingen in huiswerkbegeleiding opzette, had een broertje dood aan belasting betalen. 

Zwaar weer

,,Ik heb die spullen laten liggen omdat ik financieel in zwaar weer zat’', zei hij tegen de rechercheurs. Voor hem stond voorop dat hij zijn werknemers betaalde. Dat hij mogelijk tientallen docenten via zijn stichtingen aan het werk had, wist de Belastingdienst niet. En M. dacht dat zijn compagnon dat wel door zou geven. Zelf was hij vooral goed in het geven van bijles, zo wist hij. De administratie liet hij wijselijk aan anderen over. 

Pas in 2016 kwam de fiscus erachter dat zijn stichtingen, waaronder de met veel tamtam gelanceerde Apeldoornse stichting Betaalbare Bijles (‘het eerste low budget online bijlesinstituut’), verschillende mensen in dienst hadden. Van die werknemers werd loon ingehouden voor de belasting, maar dat geld bleef vervolgens op de bankrekening van M. liggen.

Miljoen

De verdachte erkende dat het administratief niet lekker liep. Schuldeisers betaalde hij uiteindelijk uit privégelden, zei hij de rechters. Hij had zelf te laat door dat het mis begon te lopen. De niet afgedragen belastingen zijn opgeteld bijna 5 ton. Daarnaast heeft hij in privé ruim een miljoen euro belastingschuld. Met de verkoop van een van de panden van zijn vrouw wist hij wel netjes een regeling te treffen voor de werknemers waarvan hij afscheid moest nemen. 

Zijn bedrijven zijn stopgezet. De officier van justitie meende dat M. bewust voor zijn verantwoordelijkheden is weggelopen. Struisvogelpolitiek, zo omschreef hij het gedrag van de ondernemer. Naast de celstraf wil hij dat de man zeker drie jaar geen rechtspersoon mag besturen. Het vonnis volgt op 24 oktober.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn