Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Huurders in Apeldoorn minder tevreden dan die in Zwolle

Huurders zijn steeds minder tevreden over hun huis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2009 was 81% van de huurders nog tevreden over hun woning, in 2018 was dat 71%. In deze regio zit de gemeente Zwolle boven dat gemiddelde en (75,9%), in Apeldoorn eronder (68,9%).

De cijfers zijn afkomstig uit het zogenaamde WoonOnderzoek Nederland (WoON) dat eens per drie jaar wordt uitgevoerd door het CBS. In dat onderzoek wordt een uitgebreide enquête verwerkt onder 68 duizend mensen waarin wordt gevraagd of zij tevreden zijn met hun huur- of koopwoning.

Zwolle 4de, Apeldoorn 24ste

De resultaten van het onderzoek spitsen zich toe op de 31 grootste gemeenten in Nederland. Als het gaat om tevredenheid onder huurders scoort Zwolle relatief hoog met een vierde plaats en Apeldoorn (24ste) relatief laag.

Kopers meer tevreden

Als het gaat om koopwoningen, liggen de gemeenten Apeldoorn en Zwolle dichter bij elkaar. Zwolle staat op die tevredenheidsladder elfde (met 93,8% tevreden woningbezitters), Apeldoorn twintigste met een tevredenheidspercentage van 91,3%. 

Het landelijk gemiddelde ligt op 93,4%. 

Balkon of tuin

In het onderzoek heeft het CBS eveneens gevraagd naar bepaalde kenmerken waarover mensen tevreden zijn, zoals indeling van het huis, de sfeer, het onderhoud en de aanwezigheid van buitenruimte in de vorm van een balkon of tuin.

Daarin valt op dat 61% vindt dat er voldoende buitenruimte is, waar dat drie jaar geleden nog 67% was. Ook vonden minder mensen in 2018 hun woning sfeervol in vergelijking tot 2015.

Onder huurders daalde volgens het CBS het aandeel dat de woning goed onderhouden vindt.

Tevredenheid gespecificeerd.
Volledig scherm
Tevredenheid gespecificeerd. © CBS
Over de hele linie daalt sinds 2006 de tevredenheid over huur- en koopwoningen onder de bewoners ervan in Nederland.
Volledig scherm
Over de hele linie daalt sinds 2006 de tevredenheid over huur- en koopwoningen onder de bewoners ervan in Nederland. © CBS

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn