Volledig scherm
Bron: ANP Photo

In de bijstand: verplicht aan het werk

APELDOORN - Apeldoorners die in de bijstand komen, moeten binnenkort verplicht aan het werk en intensieve begeleiding accepteren. Wie dat niet doet, loopt grote kans geen uitkering te krijgen. De doelgroep moet zich melden in een speciale hal op het terrein van de Felua groep.

Die aanpak duurt drie weken. Twee dagen zijn gevuld met eenvoudig montagewerk, de andere dagen zijn bedoeld voor training en sollicitatie. Na die periode volgt voor sommigen nog verplicht werk met behoud van uitkering bij bijvoorbeeld kringlooporganisatie Foenix of een gemeentelijke onderhoudsdienst. Het doel is mensen in een werkritme te houden of te krijgen en waar nodig beter te kwalificeren voor de arbeidsmarkt, zegt wethouder Johan Kruithof (PvdA).

De nieuwe werkwijze gaat in de loop van april van start. In eerste instantie richt de aanpak zich op nieuwe bijstandsgerechtigden. Op termijn komen ook mensen die al langer zo'n uitkering hebben, aan de beurt.

Rijksbeleid
De gemeente Apeldoorn baseert de aanpak op het rijksbeleid, dat er op gericht is dat mensen zoveel mogelijk aan het werk moeten zien te komen. Voor zover Kruithof zelf bekend is, is de nieuwe Apeldoornse werkwijze nog vrij uitzonderlijk in Nederland. Wel heeft de PvdA'er er over gesproken met collega-wethouders in andere steden, die volgens hem het project met belangstelling volgen.

Ook is vorige week staatssecretaris Jetta Klijnsma bijgepraat.

In Apeldoorn zitten nu zo'n 3100 mensen in de bijstand. Vorig jaar kwamen er zo'n 250 mensen in die groep bij.

  1. Het succes van tributebands: swingen op het sentiment
    PREMIUM

    Het succes van tribute­bands: swingen op het sentiment

    Tributeband-galore! Ze zijn populairder dan ooit. Spelen in feesttenten, op festivals en tegenwoordig programmeren ook poppodia ze steeds vaker. Met namen als The Dutch Queen Tribute, Stones Sessions, Abba Rocks en The Bruceband is het repertoire voorspelbaar, maar muzikaal van niveau. Nostalgie verkoopt, weet ook programmeur Erik Delobel van het Zwolse poppodium Hedon. ,,Het werkt. Wie ben ik dan om het niet te programmeren?”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn