Volledig scherm
Rij voor een damestoilet Archieffoto van Guus Schoonewille ter illustratie.

In deze gemeenten kregen vrouwen een bon voor wildplassen

KaartVrouwen mogen dan weinig plekken hebben waar ze in de nachtelijke uurtjes naar een openbaar toilet kunnen, niet veel dames gaan op de bon voor wildplassen: in 34 gemeenten in Nederland zijn vrouwen bekeurd. Bekijk op de kaart waar.

Agenten deelden vorig jaar in Amsterdam 48 boetes uit aan wildplassende vrouwen. De hoofdstad is daarmee koploper. Dat blijt uit cijfers van boete-incasseerder CJIB die de Stentor opvroeg. Tegenover die 48 plasboetes voor vrouwen staan 2357 prenten voor wildplassende mannen. Met een totaal van 2410 is Amsterdam de absolute koploper. Den Haag (1702) en en Rotterdam (1284) volgen.

Van plaatsen in deze regio is Deventer (nummer 13) de plasstad bij uitstek met 244 boetes (waarvan 4 voor vrouwen) in 2016. Zwolle staat op 21 (176 mannen, 2 vrouwen), op de voet gevolgd door Apeldoorn (176 man, 2 vrouw). In Hattem en Ommen lijkt het geen probleem. Vorig jaar werd in beide plaatsten slechts één keer een boete uitgedeeld.

In totaal beboetten agenten vorig jaar iets meer dan 16.000 mensen (á 140 euro) voor wildplassen. 131 daarvan waren vrouwen. Het leverde de staatskas ruim 2,2 miljoen euro op. 

Toiletvriendelijk

Apeldoorn behoort bij de toptien van de ‘toiletvriendelijkste’ gemeenten van Nederland. Zwolle niet. Die staat op plek 50 van de 50 grootste gemeenten in het land waar de Maagleverdarmstichting vorig jaar zijn onderzoek liet doen. ,,Er zijn veel te weinig openbare toiletten in het land’’, meldt de stichting op haar website. ,,En daar hebben buikpatiënten last van.’’ Die hebben geen cafébezoek nodig om heel erg te moeten.

Amsterdam staat trouwens op 1 in dat onderzoek. En toch ligt de hoofdstad onder vuur, want voor vrouwen zijn er vrijwel geen publieke plasplaatsen. Sinds Geerte Piening haar kruistocht begon tegen de wildplasboete die ze kreeg in Amsterdam, lijkt het besef te groeien in Nederland dat ook vrouwen soms hoognodig moeten.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn