Volledig scherm
De omslag van het boek van Reggy Baay.

Indisch Erfgoed toont portret van oermoeder

APELDOORN - Levensverhalen van inheemse vrouwen die in Nederlands-Indië met een Europese man samenleefden, staan zondag centraal tijdens een middag in artcafé SamSam. De organisatie is in handen van Stichting Indisch Erfgoed en boekhandel De Plantage. Het tekort aan Europese vrouwen in de voormalige Nederlandse kolonie werd opgevuld door inheemse vrouwen, met wie de Europese man al of niet tijdelijk koos samen te leven.

De vrouwen werden njai genoemd, stelden hun leven in dienst van hun partners, baarden hun kinderen en brachten die groot. Al die tijd waren ze hun lot niet zeker. Ze konden naar hun dorp worden teruggestuurd als hun partners naar Europa terugkeerden of wanneer zij een Europese bruid trouwden.

In de Indische gemeenschap sprak men er niet over. Tot Reggie Baay (1955), zelf kleinkind van een njai, hierover ging publiceren. Hij legde de verborgen geschiedenis van rechtsongelijkheid, verdriet, economische afhankelijkheid, schijnheilige publieke moraal en seksuele slavernij vast.

In het boek Portret van een Oermoeder, beelden van de njai in Nederlands-Indië (2010) vertelt hij de levensverhalen van deze vrouwen en illustreert hij hun lotgevallen met onbekend fotomateriaal.

De middag begint met een inleiding van Bert Paasman, emeritus bijzonder hoogleraar in de Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis. Daarna gaat Baay in op zijn boek.

De bijeenkomst, georganiseerd door boekhandel De Plantage in samenwerking met de Stichting Indisch Erfgoed, begint om 16 uur in Art-Café SamSam, Van Kinsbergenstraat 17. De entree is gratis. Belangstellenden zijn van harte welkom.

  1. Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?
    PREMIUM

    Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?

    Afgelopen dinsdag overleed de 26-jarige Apeldoorner Mike ter Halle nadat hij vorig weekeinde vermoedelijk opzettelijk werd aangereden door een 18-jarige plaatsgenoot. De politie hield de 18-jarige in eerste instantie aan op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding. De rechter-commissaris besloot dinsdag de verdachte nog zeker veertien dagen vast te houden, en de verdenking te verzwaren naar poging tot doodslag. Waarom is er sprake van een verdenking poging tot doodslag?

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn