Intocht met alleen roetveegpieten in Apeldoorn kan gewoon doorgaan, bepaalt rechter

De landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn kan volgende week zaterdag (16 november) gewoon doorgaan met alleen roetveegpieten. Een poging om dat tegen te houden is donderdagmiddag afgewezen door de rechter.

In Arnhem diende een verzoek van een inwoner van Amsterdam om de vergunning te schrappen die de gemeente Apeldoorn heeft afgegeven voor de intocht. Hij vindt dat aan het evenement juist alleen volledig zwarte pieten moeten meedoen.
De behandeling van dat verzoek draaide vooral om technisch-juridische aspecten: is Amsterdammer Van Tongeren wel belanghebbend? En speelt de kleur van pieten wel een rol in de vergunning? Nee, bepaalde bestuursrechter Wilfried Derksen uiteindelijk op die laatste vraag. En een dringend persoonlijk belang van Van Tongeren werd niet duidelijk. Daarmee wees de rechter het verzoek af om een streep door de vergunning te halen.

Genocide

De man die de gemeente had gedaagd, hield een soms moeilijk te volgen juridisch betoog, waarin hij tegelijk allerlei zwarte periodes uit de wereldgeschiedenis aanhaalde. Dat varieerde van het nazisme tot de Rode Khmer en de Armeense genocide. Want ook het schrappen van de figuur Zwarte Piet is volgens Van Tongeren een vorm van genocide: het schaadt de leefomstandigheden van de blanke, christelijke bevolkingsgroep. En uiteindelijk zou dat zelfs het voortbestaan van die groep in gevaar kunnen brengen. Tot een uitgebreide gedachtewisseling over Zwarte Piet, dan wel roetveegpiet kwam het niet. 

Rustig

Van Tongeren was alleen naar de rechtbank gekomen en handelt naar eigen zeggen ook als eenling; hij stelt niet verbonden te zijn aan welke groep ook. In en rond het gerechtsgebouw waren donderdag geen demonstraties of acties van voor- of tegenstanders van Zwarte Piet. Afgezien van ruime media-aandacht voltrok de zaak zich haast in stilte. Voorafgaand en na de zitting beantwoordde de bezwaarmaker op rustige toon, maar met wat terughoudendheid en merkbare gespannenheid vragen van media. 

Traditie

Nog niet eerder kwam Van Tongeren in actie om Zwarte Piet te behouden, zegt hij desgevraagd. ,,Omdat ik dacht dat het wel goed moest komen; het is zo'n sterke traditie.’’ Toen de NTR en de gemeente Apeldoorn dit jaar aankondigden dat voor het eerst bij de landelijke intocht alleen roetveegpieten meedoen, voelde hij zich geroepen in actie te komen.

Tevreden

De  gemeente Apeldoorn is tevreden over de uitspraak, zegt woordvoerder Arnoud van der Steen. ,,Omdat we nu verder kunnen gaan om er een prachtig kinderfeest van te maken.’’ Van Tongeren gaat nu overwegen een andere juridische procedure over Zwarte Piet te beginnen. Als die er komt, zal die geen invloed hebben op de intocht in Apeldoorn.

ROETVEEGPIET ZWARTE PIET DEVENTER
Volledig scherm
ROETVEEGPIET ZWARTE PIET DEVENTER © FOTO HISSINK

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn