Volledig scherm
Xaviera S. © Reuters/eigen foto

Inval bij moeder van jihadiste Xaviera S. in Apeldoorn

updateDe politie heeft dinsdagavond een inval gedaan bij de moeder van de teruggekeerde jihadiste Xaviera S. in Apeldoorn. Xaviera S. reisde deze week terug naar Nederland, na een verblijf in het kalifaat. Bij de inval is een telefoon en een computer in beslag genomen voor onderzoek. 

Dat laat een familielid weten aan De Stentor. Het landelijk parket bevestigt dat dinsdagavond op een adres in Apeldoorn 'gegevensdragers zoals een telefoon en computer’ in beslag zijn genomen bij familie van S..

Deze week aangehouden

Xaviera S., die in 2013 naar Syrië vertrok als vrouw van een IS-soldaat, keerde deze week vanuit Turkije terug naar Nederland. Eenmaal op Schiphol werd ze direct in de boeien geslagen door de Koninklijke Marechaussee. Vrijdag wordt de teruggekeerde Apeldoornse jihadiste voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam. 

Eerder dit jaar besloten de Turkse autoriteiten om S. vervroegd vrij te laten, nadat ze ruim anderhalf jaar gevangen zat in een Turkse cel. Omdat de jihadiste daar al een straf uitzat voor haar lidmaatschap van IS – en tweemaal voor hetzelfde feit bestraft worden niet kan – zoekt justitie nu naar nieuw bewijs van andere strafbare feiten die ze begaan heeft in Syrië. 

Op zoek naar haar man

In een interview met Nieuwsuur vertelde moeder Desiree in juli van dit jaar dat haar dochter na haar vrijlating in Turkije gelijk op zoek is gegaan naar haar man, de Algerijn Mokhtar M.. Ook hij is een Syriëganger die is vrijgelaten door de Turkse autoriteiten. Volgens de moeder hebben de twee elkaar uiteindelijk gevonden.

Academicus Marion van San doet  onderzoek naar terrorisme. Ze had het afgelopen jaar frequent contact met de moeder van Xaviera S. ,,Ik wist dat Xaviera terug zou keren. Ik had vorige week nog contact met moeder. Maar de laatste dagen reageerde ze nergens op. Dat zou dus kunnen komen doordat die mobiel in beslag is genomen.’’

Zwanger

Van San heeft ook vele vragen. ,,Er gaan berichten rond dat ze zwanger zou zijn. Dat zou voor mij nieuw zijn. Daar heb ik haar moeder nimmer over gehoord. Ik kan dat niet bevestigen of uitsluiten.’’ Ook het naaste familielid weet niet of Xaviera S. inderdaad zwanger is.

André Seebregts, de nieuwe advocaat van Xaviera, kan er ook geen antwoord op geven. ,,Er zijn beperkingen opgelegd in de zaak. Het staat me mede daarom niet vrij om het te ontkennen of te bevestigen.’’ Morgen wordt S. voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

 Xaviera S. heeft in Turkije voor haar IS-daden een celstraf uitgezeten. Turkse agenten hielden haar aan bij de Turks-Syrische grens. In Nederland is ze opnieuw aangehouden. Mogelijk gaat ze in Nederland dus voor een ander terrorismefeit vervolgd worden dan in Turkije.

  1. Randy en Henk-Jan schieten te hulp na ernstig ongeluk Loenen: ‘Het leek wel een oorlogsgebied’
    PREMIUM
    video

    Randy en Henk-Jan schieten te hulp na ernstig ongeluk Loenen: ‘Het leek wel een oorlogsge­bied’

    Dinsdagavond, aan Kanaal Zuid in Loenen. Een vrouw loopt in shock over de weg. Een man zit zwaargewond klem in zijn gecrashte auto. Vrachtwagenchauffeur Randy Schilders is op dat moment aan het lossen bij het nabijgelegen Star Twin Motors van Henk-Jan Wolff. De mannen zijn na de klap naar buiten gegaan om eerste hulp te verlenen en zien veel automobilisten toeterend en filmend langs de puinhopen rijden. ,,Ongelooflijk, hoe diep kan je zinken?’’ vragen ze zich af.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn