Ayhan Tonca.
Volledig scherm
PREMIUM
Ayhan Tonca. © Rob Voss

Is deze Apeldoorner na de chaos de nieuwe leider van Denk?

InterviewAyhan Tonca (55) vertelt over de Denk-beerput. De Apeldoorner is de nestor van de partij. Hij schetst hoe zijn leven het politieke pad nam, praat over de ‘schiettent’ Denk en het vermeende seksueel grensoverschrijdende-gedrag van Kamerlid Kuzu. ,,Ik hoop straks op een frisse start.”

Ayhan Tonca draait. De sleutel gaat in de Apeldoornse Eyup Sultan Moskee. Tonca is er voorzitter van. Boven de deurpost is bestickering: een Nederlandse en Turkse vlag. ,,Allebei even groot.” Later vertelt hij hoe hij altijd geleefd heeft op de drempel van die twee landen. Ook waarom hij overstak, het CDA verliet en zich bij Denk aansloot.

Quote

Mijn vader nam in Turkije de stemmen op van zijn kinderen, om in Nederland af te luisteren. Ontroerend mooi.

Ayhan Tonca

Tonca beschrijft vervolgens het gesprek waar de media nu al wekenlang over reppen. Het onderhoud waarin hij samen met Denk-voorzitter Selçuk Öztürk en Kamerlid Tunahan Kuzu gesproken zou hebben over de ‘affaire’. Daarin werd de vrouw aangehaald die zei door partijleider Kuzu seksueel grensoverschrijdend te zijn behandeld (,,Er zijn veel dingen gemeld in de media die niet kloppen over dat gesprek. En Denk had er meer voor haar moeten zijn”). Hij legt uit waarom de Armeense kwestie voor hem geen genocide is (,,Ik ben Turkoloog, ik heb me erin verdiept”). En Tonca blikt vooruit op het beladen partijcongres (,,Ik op de nieuwe lijst?”).

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn