Volledig scherm
Jim van Wingerden in zijn tot woonhuis verbouwde 10kV-station aan de Talingweg, zaterdag te zien in De Bijzondere Verbouwing op SBS6. foto Cees Baars

Isolde leuke afleiding voor klussers

APELDOORN - Klussen is leuk, maar als je lang bezig bent, wil je toch af en toe je hoofd leeg hebben. Een zaterdag eens wat anders gaan doen. Maar dan denk je zondag toch: ik heb dit weekend nog niets aan het huis gedaan. Jim van Wingerden zit aan de eettafel in zijn bijna voltooide woonkamer. Hoog in de kamer een rij balken, met een verhoogd dak voorzien van smalle ramen. Een kookeiland, een zuinige kachel van leem en een grote witte doos met daarin de slaapkamer. Houten planken op de voormalige kabelgoot leiden naar een trap die omhoog gaat naar de voormalige hijstoren.


Bijna twee jaar is Van Wingerden (34) samen met zijn partner Nicole Weijers (36) bezig met de verbouwing van het voormalige 10kV-station aan de Talingweg. Terwijl om de hoek het 50kV-station al op en top is gerestaureerd en verbouwd tot onder meer een fysiotherapiepraktijk, wacht het kleine broertje aan de Talingweg nog op voltooiing.

Zaterdag is op SBS6 in het programma De Bijzondere Verbouwing (18 uur) te zien hoe het Van Wingerden en Weijers de laatste twee jaar is vergaan. Het einde nadert, maar aan voorspellingen waagt Van Wingerden zich niet meer.

Grote trekker is de enorme woonkamer in het achterdeel van het voormalige stroomverdeelstation. Met een meters hoog houten plafond met balken, dat achter een asbestplafond tevoorschijn kwam. Ook van hout zijn de stoere balken op de vroegere kabelgoot, en die eindigen bij de houten trap naar de eerste verdieping in de hijstoren, het voorste deel van het gebouw waar op termijn een kantoorruimte of galerie in wordt gemaakt. ,,Het leuke is dat er vroeger kabels in de goot lagen voor de transformatoren. Nu heb ik er de afvoer van de keuken, de stroomkabels en de retourleiding van de vloervervarming in gelegd.''

Maar er is ook dochter Isolde van dertien maanden. ,,Die zorgt gelukkig voor afleiding. Zodat je niet steeds denkt aan alles wat nog moet gebeuren''.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn