Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Shutterstock

Jagers mogen wasbeer afschieten in Gelderland: ‘Dier hoort hier niet thuis’

Veel zijn het er nog niet in Gelderland, maar wasberen die hier opduiken worden weggevangen of doodgeschoten. De provincie heeft Faunabeheer daarvoor opdracht gegeven. 

Het zijn er volgens Erik Koffeman van Faunabeheer Gelderland mogelijk enkele tientallen, maar dat moet terug naar nul. Samen met de provincie is de afgelopen jaren gewerkt aan een plan en op grond daarvan wordt nu ingegrepen. 

Jagers die het dier zien mogen schieten en als bij de provincie meldingen binnen komen krijgt Faunabeheer opdracht eropaf te gaan. Koffeman spreekt van ‘gericht actie’ ondernemen. Waar schieten niet mogelijk is wordt geprobeerd de wasbeer te vangen. 

Zo snel mogelijk

Het dier hoort hier niet thuis en de ‘invasieve exoot’ moet zo snel mogelijk worden weggenomen, stelt hij.  Gevaar is dat ze andere dieren verdringen en ziektes met zich meebrengen.

Eerder dit jaar kwamen ook de provincies Limburg en Brabant al in actie. In Limburg werd aanvankelijk nog gekozen voor vangen, maar inmiddels zijn er volgens Koffeman geen plekken meer om de dieren op een goede manier te houden en worden de wasberen ook daar afgeschoten. Hij verwacht dat ook Overijssel en Drenthe op korte termijn op jacht gaan naar het dier.

Bedreiging

Op grond van Europese en nationale regelgeving moeten de wasbeer en de verwante wasbeerhond worden bestreden omdat zij een bedreiging vormen voor beschermde inheemse diersoorten. Duitsland gaat daar volgens Koffeman wat ‘passiever’ mee om en dat betekent dat langs de hele oostgrens  maatregelen nodig zijn om het dier tegen te houden. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn