Volledig scherm
Vergadering Jeugdraad voetbalvereniging Columbia. © Kevin Hagens

Jonge Columbianen betrokken bij clubbeleid dankzij jeugdspelersraad

Hoe maak je voetbal aantrekkelijker voor jeugdleden en voorkom je dat ze weglopen? De vraag wordt bij iedere voetbalclub wel eens gesteld. Columbia vond een antwoord door het instellen van een jeugdspelersraad. Daarin kunnen de jonge spelers over de organisatie meepraten. Training, sfeer, accommodatie en clubregels zijn zaken die aan de orde komen.

,,Wat vinden jullie van de kwaliteit van de training?" De vraag blijft boven de tafel van de kersverse Jeugdspelersraad hangen. Het is geen vraag om één twee drie te beantwoorden want goede training is nu eenmaal van essentieel belang. Met het invoeren van een voor Nederland vrij uniek trainingsprogramma hoopt Columbia de kwaliteit van de jeugdteams te verbeteren. Vragen? Geen vragen! Iedereen lijkt tevreden te zijn met het trainingssysteem waardoor alle jeugdteams elke week dezelfde training krijgen. 

Sfeer

Organisatieman en lid van het Jeugdbestuur Jos de Graaf leidt de bijeenkomst van de Jeugdspelersraad en stelt de onderwerpen aan de orde die de jonge voetballers hebben aangedragen. Ze vinden de sfeer bij de club prima en laat de organisatie naar hun mening weinig te wensen over. 

De club groeit, er is aanwas vanuit de jongste jeugd. Maar waarom zijn de faciliteiten voor de meisjesvoetballers niet beter geregeld? Ook meisjes moeten zich volgens De Graaf onder alle omstandigheden veilig kunnen voelen en eigen kleedruimtes hebben. De conclusie is dat zonder vaste meidenplek het damesvoetbal bij Columbia niet wordt gestimuleerd. Als vertegenwoordiger van het meidenvoetbal krijgt Laura van Amersfoort de taak om hun belangen in de Jeugdspelersraad te behartigen. 

Ook de grasmat komt uitgebreid aan bod. Kunstgras, hybride gras, groeiend gras? Kunstgras zou het mogelijk maken om ook bij slecht weer wedstrijden te spelen en te kunnen trainen. Maar de kosten zijn volgens jeugdvoorzitter Jef Pleket enorm en er kleven nog steeds risico's aan zodat het beste alternatief volgens hem een nieuwe natuurgrasmat is. ,,Dat is beter en gezonder voor ons", concludeert jeugdspeler Dion Kleiboer. 

Motivatie

Uitgebreid bespreken ze de gedragsregels langs de lijn, die naar hun mening stukken beter kunnen. Schreeuwen is volgens de jonge spelers uit den boze want het beïnvloedt hun motivatie en zelfvertrouwen. Bovendien mag er op het hele complex naar hun mening absoluut niet worden gerookt. Deze en andere wensen zullen door de Jeugdspelersraad met het jeugdbestuur worden behandeld. Pleket: ,,We willen niet langer over maar met de jeugd praten met als uitgangspunt dat het bestuur de signalen serieus neemt."

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn