Volledig scherm
ApeldoornHans Peter Nagtegaal bij zijn vernielde beelden. © Maarten Sprangh © Maarten Sprangh

Jongens betuigen spijt na vernieling Apeldoorns kunstwerk

VideoEven op de foto met een van de beelden in de vijver bij Orpheus na een eindexamenfeestje? Hartstikke leuk, maar het pakte voor twee Apeldoornse jongens verkeerd uit. Het blauwe beeld van de drie 'Optimisten' van kunstenaar Hans Peter Nagtegaal overleefde de nachtelijke fotoshoot in de nacht van maandag op dinsdag niet. Nagtegaal kreeg zijn beeld woensdagochtend in twee delen terug van het theater. De jongens zijn inmiddels bij de kunstenaar langs geweest om hun spijt te betuigen.

Hans Peter Nagtegaal: ,,Ze zijn vanochtend met een bloemetje bij me langs geweest. Dat vond ik heel netjes, en zoals het hoort eigenlijk. Ze waren heel berouwvol en dat kon ik waarderen.'' Volgens de kunstenaar wilden de jongens na een eindexamenfeestje met het beeld in de vijver op de foto. ,,Dat is goed fout gegaan'', stelt Nagtegaal. ,,Maar het is geen bewuste vernieling geweest, een vorm van baldadigheid en ongelukkigheid. Ze hebben aangegeven de kosten voor het herstellen op zich te nemen, dus ik denk dat we er wel uitkomen zo.'' 

Reparatie

Nagtegaal baalde als een stekker toen hij dinsdagochtend door een medewerker van theater Orpheus werd gebeld met de mededeling dat een tweede beeld vernield was. Het rode beeld sneuvelde in januari al. Het rode en het blauwe beeld liggen nu bij de kunstenaar in zijn atelier, te wachten tot Nagtegaal ze opnieuw repareert. Het derde, witte beeld staat nog overeind in de vijver bij het theater.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn