Volledig scherm
© anp

Justitie wil vier ton van kopstukken Apeldoornse bende: vader en zoon verdacht van mensenhandel

Het Openbaar Ministerie wil dat vader Gerard (53) en zoon Ronnie (27) Van H. uit Apeldoorn 375.000 euro aan crimineel geld inleveren. Ze zouden dat geld hebben verdiend met hun bende die zich bezighield met oplichting, afpersing en mensenhandel. Hun autobedrijf hangt een vordering van 56.000 euro boven het hoofd voor het witwassen van crimineel geld.

Dat bleek gisteren op de rechtbank in Arnhem. Vader en zoon waren niet aanwezig, wel drie raadslieden. Zij deden een vergeefse poging het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren in de vordering.

Kwetsbare vrouw

De verdachten werden in 2017 veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht jaar (voor vader) en zeven jaar (voor zoon). Het tweetal wordt gezien als het brein van een criminele organisatie die grof geweld gebruikte bij afpersingen, oplichtingen en het seksueel uitbuiten van een kwetsbare jonge vrouw.

Ze gebruikten zoveel geweld en zaaiden zoveel angst dat een slachtoffer geen aangifte durfde te doen uit vrees voor represailles. In haar vonnis van 2017 sprak de rechtbank van een ‘niets ontziende organisatie’. Ook andere leden van de bende zijn veroordeeld.

Hoger beroep

Vader en zoon hebben hoger beroep aangetekend tegen het vonnis. De zaak staat in november bij het gerechtshof op de rol. Op verzoek van de officier van justitie hield de rechtbank gisteren de zaak rond de ontnemingsvordering aan in afwachting van de uitspraak in de strafzaak in hoger beroep.

Ondertussen loopt er alweer een onderzoek rondom nieuwe afpersingen en bedreigingen door vader en zoon. Ze zouden een Apeldoornse volkszanger zodanig hebben bedreigd dat deze met zijn gezin Apeldoorn is ontvlucht.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn