Volledig scherm
In Apeldoorn is de Onze Lieve Vrouwekerk (voorheen Mariakerk) de aangewezen plek voor katholieken. © Cees Baars

Katholieken in Apeldoorn en dorpen naar één grote parochie, onder een nieuwe naam

De katholieken in de gemeenten Apeldoorn, Epe en Voorst en in Eerbeek vallen straks samen onder één grote parochie. Daarbij is het de bedoeling om de huidige vier kerken overeind te houden.

De katholieke gemeenschappen in Apeldoorn gingen eerder al op in een grote stadsparochie met nog één kerk; de Onze Lieve Vrouwekerk in het centrum. Ook in de dorpen was er zo’n samenvoeging; daar worden nog drie kerken gebruikt (Twello, Vaassen en Loenen).
Bovendien zijn de twee gemeenschappen, respectievelijk de Emmausparochie en de Franciscus en Clara-parochie, gaan samenwerken. Zo 'delen’ ze al hun pastors. Nu wordt de volgende stap gezet. Vanaf 1 augustus van dit jaar is er één bestuur voor beide parochies. Met ingang van 1 januari 2021 is er sprake van één parochie die dus een groot deel van de Oost-Veluwe bestrijkt. Dat verband zal ook een - nog te bepalen - nieuwe naam krijgen.

Gezond

Zowel de Emmaus- als de Franciscus en Claraparochie heeft in de voorbij jaren kerken moeten sluiten, als gevolg van het teruglopend aantal kerkgangers. De overgeleven vier kerken zullen na de fusie in gebruik blijven, voor zover de huidige besturen kunnen overzien, vertelt Maarten Heere, vice-voorzitter van Franciscus en Clara. Het samenvoegen heeft als doel de krachten te bundelen. ,,We hebben beide moeite om nieuwe bestuurders te vinden’’, geeft Heere als praktisch voorbeeld. ,,We willen een gezonde parochie waarin de pastoor zich bezig kan houden met de inhoudelijke kant; niet dat die regelwerk moet overnemen.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn