Volledig scherm
Actievoerders Kick Out Zwarte Piet bij een eerder protest in Rotterdam. © ANP

Kick Out Zwarte Piet kondigt demonstraties aan tijdens Sinterklaasintocht in Apeldoorn en Zwolle

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil tijdens de Sinterklaasintocht op 17 november demonstreren in Apeldoorn en Zwolle. Ook in 16 andere gemeenten gaat de actiegroep de straat op om te demonstreren tegen 'de racistische karikatuur zwarte piet'.

De actievoerders roepen op tot een vreedzaam protest. ‘KZOP is niet uit op geweld, rellen of andere vormen van protest die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen', schrijft de groep in een persbericht. ‘Met de burgemeester en politie worden afspraken gemaakt om het protest veilig te laten verlopen en om de demonstranten te beschermen tegen eventuele intolerantie van omstanders'. 

In Apeldoorn wil de groep tussen 13.30 en 16.30 uur gaan protesteren. In Zwolle vindt de demonstratie van 13.00 tot 16.00 uur plaats op het Rodetorenplein. 

Demonstratie melden

Bij de gemeente Apeldoorn is de aangekondigde demonstratie nog niet bekend. ,,Wie een betoging of demonstratie wil houden, moet dat minimaal 48 uur van te voren schriftelijk melden. Dat is tot op dit moment nog niet bij ons gebeurd’’, laat gemeentewoordvoerder Toon Schuiling weten. Inhoudelijk kan hij dan ook nog niet reageren op de aankondiging. De gemeente Zwolle kon vandaag nog niet reageren op de aangekondigde demonstratie.

Behalve in Apeldoorn en Zwolle roept de actiegroep medestanders op om te komen demonstreren in Amstelveen, Den Haag, Den Helder, Dokkum, Dordrecht, Eindhoven, Gouda, Groningen, Hoorn, Leeuwarden, Maassluis, Nijmegen, Rotterdam, Weesp en Willemstad. 

Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas in Apeldoorn vorig jaar. © Maarten Sprangh

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn