Langs het terrein van de Kofferbakverkopen staan veel eikenbomen. Foto uit archief
Volledig scherm
Langs het terrein van de Kofferbakverkopen staan veel eikenbomen. Foto uit archief © Maarten Sprangh

Kofferbakverkopen in Apeldoorn waarschuwt voor processierups

De organisatie van de Kofferbakverkopen langs het Apeldoorns Kanaal raadt bezoekers en verkopers aan om zaterdag bedekkende kleding te dragen. Rond het verkoopterrein staan veel eikenbomen. ,,Veel zonder processierupsen, maar een enkele met.’’

Ben van de Velden, voorzitter van de organiserende stichting Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa (WHOE), hoopt dat de gemeente nog tijd vindt om de nesten te verwijderen. ,,Wanneer het niet lukt de bomen schoon te krijgen zullen we de standhouders en het publiek waarschuwen door middel van een strooifolder. Het betreden van het terrein blijft altijd op eigen risico.’’

Uitverkocht

Zaterdag gaat de eerste van negen Kofferbakverkopen weer van start langs het kanaal, ter hoogte van De Maten. De eerste editie van het jaar is uitverkocht. Tussen 9.30 en 15.00 uur zullen 250 particuliere standhouders proberen hun overtollige tweedehands goederen aan de man te brengen.

Door stijgende kosten heeft de organisatie ten opzicht van vorig jaar een aantal aanpassingen gedaan. Het huren van een grondplaats is met een 1,- euro verhoogd. Er wordt geen elektriciteit meer aangeboden omdat daar te weinig gebruik wordt van gemaakt om de kosten te dekken. Er komt geen toiletwagen meer te taan aan de westkant (Apeldoorn Zuid) van het kanaal. Dit wordt opgevangen met extra dixi’s langs het kofferbakverkoop-terrein. 

Eenrichting

De westkant van het kanaal wordt van 06.00 tot 17.00 uur ingericht als  eenrichtingsverkeer. Alleen de richting van Zuid (Marchantstraat) naar Noord (Laan van de Mensenrechten) kan gebruikt worden. Deze maatregel wordt genomen omdat ProRail langs het VSM-spoor een  hekwerk heeft geplaatst.

De opbrengst van de Kofferbakverkopen wordt door de WHOE gebruikt om goede tweedehands goederen een tweede leven te geven in Oost-Europa. Met de netto-opbrengst kan de stichting het komende seizoen zes tot negen vrachtwagens laten rijden naar gebieden waar de armoede nog zichtbaar is. 

De eikenprocessierups heeft haartjes, die bij contact met de huid jeuk veroorzaken.
Volledig scherm
De eikenprocessierups heeft haartjes, die bij contact met de huid jeuk veroorzaken. © Rob Voss
  1. Zoontje (7) worstelt met coronavirus, dus komt kinderboekenschrijver uit Apeldoorn met een verhelderend boekje
    PREMIUM

    Zoontje (7) worstelt met coronavi­rus, dus komt kinderboe­ken­schrij­ver uit Apeldoorn met een verhelde­rend boekje

    Hij heeft zelf een zoontje van zeven jaar. Kinderboekenschrijver Steve L’Homme uit Apeldoorn ziet met eigen ogen hoe zijn kind worstelt met het feit dat hij niet naar school kan. ,,Hij kan het maar moeilijk begrijpen.” Dus, dacht Steve, dan schrijf ik er een boekje over. ,,Als handvat voor ouders en hun kinderen om het gesprek aan te gaan over het coronavirus.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn