Vince de Lange heeft twaalf koffiesoorten in het assortiment van zijn winkel die zaterdag opengaat.
Volledig scherm
Vince de Lange heeft twaalf koffiesoorten in het assortiment van zijn winkel die zaterdag opengaat. © Maarten Sprangh

Koffiezetten is topsport voor olympisch coach uit Apeldoorn

Twaalf koffiesoorten, 76 theesoorten en tientallen zelfgemaakte chocoladeproducten. Vince de Lange weet wat lekker is. Zaterdag opent hij zijn Atelier Bijzondere Bonen op winkelcentrum Schubertplein.

Als bondscoach reisde Vince de Lange (52) de hele wereld over en overal proefde hij koffie. Nu gaat hij in de bonen op het Schubertplein.De Apeldoorner droeg tot 2016 bij aan het olympische succes van onder anderen de Apeldoornse tienkamper Eelco Sintnicolaas, nu houdt hij zich bezig met de perfecte 'match' tussen koffie en chocolade.

,,Het coachen van tienkampers is heel complex, omdat de sport uit zoveel onderdelen bestaat. Dat geldt ook voor de wereld van koffie en chocolade. Als je er de tijd voor neemt, zijn er veel verschillende 'lagen' te ontdekken.''

De Lange is 25 jaar atletiektrainer en -coach geweest. Hij blikt terug: ,,Toen Eelco zijn laatste olympische avontuur had beleefd in Rio de Janeiro, was dat voor mij ook een goed moment om iets anders te gaan doen. Ik had plannen om een opleiding te starten voor nieuwe coaches, maar om financiële redenen kwam dat niet van de grond. Toen vroeg ik mezelf af: waar word ik nu écht gelukkig van? Koffie en chocolade, was het antwoord.''

Quote

Mij maak je het gelukkigst met een donkerge­bran­de espresso en zeer pure chocolade

Vince de Lange

Dat leidde tot het plan voor een eigen winkel. ,,Ik zie het vooral als een manier om mijn passie en kennis te delen'', vertelt hij.

Espresso

Of hij nu in China, Zuid-Afrika of Brazilië kwam: het proeven van de lokale koffiespecialiteiten was altijd vaste prik. ,,De lekkerste koffie proefde ik in Italië. Mij maak je het gelukkigst met een donkergebrande espresso en zeer pure chocolade'', vertelt hij stralend.

'Eerlijke producten, met een duidelijke herkomst' is het motto van De Lange. Dat uit zich bijvoorbeeld in nauwe contacten met de leverancier of de afname van chocoladeproducten bij één specifieke cacaoboer.

De Lange heeft echter niet de ambitie om weer de hele wereld rond te reizen. ,,Laat mij maar lekker koffie schenken in Apeldoorn. Mensen adviseren over de juiste koffie voor hun eigen apparaat. Proeverijen en workshops houden. Het sportboek is dicht, maar ik leg de lat nog altijd even hoog'', glimlacht hij.

Atelier Bijzondere Bonen aan de Schubertlaan 18 is zaterdag voor het eerst geopend, van 09.30 tot 17.00 uur.

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn