Eric Hoogervorst, Kees Luijendijk en Wim Huijser (vlnr) op de Trapjesberg in de Loenermark bij de fundamenten van de oude uitkijktoren.
Volledig scherm
PREMIUM
Eric Hoogervorst, Kees Luijendijk en Wim Huijser (vlnr) op de Trapjesberg in de Loenermark bij de fundamenten van de oude uitkijktoren. © Maarten Sprangh

Komt er toch een kink in de kabel voor uitkijktoren op Loenermark? ‘Koester stilste plek van de Veluwe’

Ze zijn laat. Maar zijn ze ook té laat? Drie mannen die elkaar vonden in hun liefde voor natuur van de Loenermark trekken aan de noodrem. Als het aan hen ligt wordt er nog gesleuteld aan het plan voor een terugkeer van de uitkijktoren in het bosrijke gebied. ,,Een uitkijktoren op deze plek is funest voor zwaar beschermde vogelsoorten zoals zwarte specht, draaihals en wespendief.’’

7 reacties

 • Freek van Raaij

  1 maand geleden
  De natuur purist wil alles voor zichzelf houden en niet delen met mensen die minder snel de neiging hebben een bos te bezoeken.
 • Sprenge

  2 maanden geleden
  Spannend artikel maar helaas onjuiste argumenten gebruikt. Jammer dat de 3 heren niet eerst even contact met ons hebben opgenomen alvorens de pers in te schakelen. Alle genoemde argumenten zijn uitvoerig onderzocht door Natuurbalans uit Nijmegen waarbij o.m. vastgesteld is dat genoemde vogels niet in de directe omgeving van toren voorkomen. We hebben de Stentor een uitvoerige reactie gestuurd. Even afwachten of dit geplaatst wordt. G.v.d.Sprenge Vz. Vrienden Loenense Bossen.
 • Hans Bosga

  2 maanden geleden
  Het begint met een uitkijktoren, als snel volgt een ijscokar, dan een friettent en dan.... En weer moet de natuur moet wijken voor de "voortuitgang" want dat is "beter". Je wordt er moedeloos van.
 • Sjoerd Stellingwerf

  2 maanden geleden
  Veel bezoekers missen nu en straks de verjaagde das, de draaihals of de wespendief niet. Ze hebben die eerder ook niet gezocht. Ze komen om zich al pratend te vermaken, bijvoorbeeld op hun mountainbikes. De toren herbouwen? De afgelopen 20 jaar is het publiek massaal geworden en ook niet meer beperkt tot het weekend: de diversiteit van de natuur is afgenomen en de bevoegdheden van handhaving zijn ingeperkt. Als oud-herder van de Loenermark - als natuurkenner -zeg ik: Niet herbouwen.
 • S.A. Hoffstädt

  2 maanden geleden
  De Veluwe is geen pretpark maar een natuurgebied. Niet doen dus die toren.