Online geplaatst en betaald. In de oude regeling mocht Willem-Alexander het Kroondomein tijdens het jachtseizoen drie maanden afsluiten. Die regeling geldt dit jaar nog. ©
Volledig scherm
PREMIUM
Online geplaatst en betaald. In de oude regeling mocht Willem-Alexander het Kroondomein tijdens het jachtseizoen drie maanden afsluiten. Die regeling geldt dit jaar nog. © © Rob Engelaar/ANP

Koning krijgt z’n zin: forse subsidie én Kroondomein blijft drie maanden dicht

Met het toekennen van een subsidie van 4,5 miljoen euro door het ministerie van LNV, krijgt koning Willem-Alexander wat hij wil. Kroondomein Het Loo blijft de komende zes jaar een deel van het jaar op slot.  Saillant: de subsidie geldt niet voor het deel dat drie maanden dicht blijft, maar is toch bijna net zo hoog als voorheen. De Faunabescherming reageert giftig en laat het er niet bij zitten.

41 reacties

 • Willem ter Kulve

  3 maanden geleden
  Waarom nog een monarchie? Het slaat toch nergens op dat de koning altijd maar zn zin krijgt van ons belastinggeld. De besluitvorming rondom het kroondomein is nog steeds even vaag. Minister Schouten zei vorig jaar nog dat de koning het gebied dient open te stellen voor subsidie. Vervolgens krijgt de koning zn zin. Wie bepaalt hier nou de regels? Wat is dit voor democratie?
 • Yvonne Koster

  3 maanden geleden
  1.2 miljoen Nederlandse huishouden kunnen met moeite rond komen. Het aantal mensen dat gebruik moet maken van de Voedselbank stijgt iedere keer. De rijkste man van Nederland, nee ik noem geen namen, krijgt miljoenen. Het grondgebied is niet eens van hem, dus deze donatie is onwettig. Als de Koning een klein beetje karakter bezit, dan weigert hij deze hoge bijdrage. Ik ben benieuwd of hij dit inderdaad uit zichzelf gaat doen?
 • R Barlaeus

  4 maanden geleden
  Ik vertrouw de besluitvorming niet. De subsidie gaat nu over een kleiner stuk grond maar de tarieven zijn zodanig aangepast dat Alexander hetzelfde bedrag blijft ontvangen. Waarom blijkt de koning en het koningshuis nog steeds zo veel macht te hebben? Achter de schermen wordt zijn slechte gedrag weggepoetst. Dat klopt niet. Het is niet eerlijk tegenover de bevolking. Het is niet gepast in een democratie dat de koning onaantastbaar is.
 • Jos Siemes

  4 maanden geleden
  Wat een grap, de Koning krijgt toch altijd zijn zin🤔, behalve in mijn huis want ik erken het koningshuis NIET en ik ben dan ook GEEN onderdaan van de Oranjes. Begrijp me niet verkeerd ik heb niets tegen deze mensen maar ik heb er ook niks mee 😁
 • Willem Heerema

  4 maanden geleden
  Deze beslissing maakt bij een steeds groter deel van Nederland het instituut Koningshuis steeds minder populair. Vooral te bedenken dat de armere mensen en tegenwoordig zelfs de middenklasse het moeilijker heeft om financieel rond te komen. Zouden de Oranjes zich dit beseffen?