Volledig scherm
Boeken uit de automaat. Toekomst? foto Henk van 't Veen (mmv cafetaria 't Frietje)

Kopje koffie helpt bibliotheek er bovenop

APELDOORN - Je moet toch eigenlijk een kop koffie kunnen drinken terwijl je in de bibliotheek in een boek bladert. Dat is een van de suggesties van de Zeeuwse bibliotheek-informatiespecialist Edwin Mijnsbergen.

Op onze oproep ideeën aan te leveren voor de bibliotheek van de toekomst is door zowel lezers als mensen uit de vakwereld gereageerd.

Sommigen willen de bibliotheek daarbij ontmantelen en de nadruk leggen op de digitale mogelijkheden van informatieverspreiding. Andere plannen willen juist van de bibiliotheek een aantrekkelijke verblijfsplaats maken.

Wilfred Homan presenteert ons een plan voor een milieuvriendelijke, digitale bibliotheek. Er blijft daarbij wel zoiets als een bibliotheek bestaan. Je kunt er uittreksels lezen en vervolgens eventueel boeken reserveren. Het zwaartepunt van het plan zit hem in de verspreiding. Daarbij heeft hij een systeem bedacht waarbij boeken worden bezorgd en opgehaald. Daarvoor rijden elektrische wagentjes via een vast schema wekelijks door de wijken in Apeldoorn. Ook zouden op winkelcentra en in verzorgingshuizen innamepunten kunnen worden ingericht om je boeken in te leveren.

Marina Polerman, een studente bedrijfstwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen schreef haar scriptie over de openbare bibliotheek. Ze concludeert dat de bieb zich moet ontwikkelen tot een ondernemend kennisinstituut met betrouwbare informatie. "Belangrijk in een tijd met een informatie-overvloed", stelt ze.

Edwin Mijnsbergen verraste ons met een serie columns over de toekomst van de bibliotheek. Mijnsbergen is als informatiespecialist verbonden geweest aan de Zeeuwse Bibliotheek en werkt nu als zelfstandig adviseur. Hij komt met ideeën over de bibliotheek als verblijfsplaats en om juist de digitale mogelijkheden verder te ontwikkelen en het bieb-gebouw te verlaten.

Tenslotte noemde bijzonder hoogleraar Bibliotheekwetenschappen Frank Huysmans nog enkele voorbeelden van bibliotheken die hun hun functie als verblijfsplaats uitbouwden en daardoor weer meer publiek trekken. Met studeerruimten waar studenten in alles rust aan de slag kunnen zoals in Rotterdam en Den Haag. Of door de inrichting als een aantrekkelijke boekenwinkel, zoals in Zwolle en Haren.

Overigens waren er ook reacties van lezers die er niet aan moeten denken dat boeken en bibliotheken verdwijnen. Van Anton Veenendaal mag de bibliotheek pas dicht als de laatste boekenwinkel sluit. En ook Albert van Bemmel zit niet op verandering te wachten. Hij is dik tevreden met het bestaande aanbod van boeken, dvd's en internet.

Volgende week woensdag wordt in onze rubriek Beter Weten een nieuwe kwestie aan de orde gesteld waarop de Stentor lezers vraagt om mee te denken en ideeën. Dat kan via het reactieformulier op www.destentor.nl/apeldoorn beterweten of door te twitteren naar @BeterWetenApel met vermelding van de hashtag #beterweten. Reacties publiceren we meteen op onze website.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn