Volledig scherm
Een echtpaar probeert in 2014 met een elektrische verwarming het huis warm te krijgen na een ‘gasinfarct’ in Anklaar. © ANP

Krakkemikkige leidingen nu ook in Apeldoornse probleemwijk Kerschoten vervangen

Bibberende oudjes die met dekentjes op schoot voor elektrische kachels samendrommen om warm te worden... Om herhaling voorkomen van wat een aantal jaren geleden gebeurde in Zevenhuizen, wordt in Apeldoorn opnieuw een grote hoeveelheid krakkemikkige water- en gasleidingen vervangen. Die operatie gaat zes jaar duren. Morgen wordt het startschot gegeven.

Apeldoorn was in 2014 landelijk nieuws, toen twee keer binnen een jaar vele honderden huishoudens in de kou kwamen te zitten. Bij een waterleidingbreuk begaf ook een gasleiding het en de modder die daardoor het leidingenstelsel in kwam zorgde voor grote problemen. Het oplossen daarvan nam liefst tien dagen in beslag.

Kilometers

Het Apeldoornse gasinfarct was slechte publiciteit voor de verantwoordelijke bedrijven Liander en Vitens, die samen met de gemeente de koppen bij elkaar staken en besloten twee keer 46 kilometer aan leidingen te vervangen. De oorzaak van de problemen werd erin gezocht dat waterleidingen die in de jaren zestig werden aangelegd broos waren geworden, terwijl ze dicht erop gasleidingen lagen. Verzakkende bodem maakte kans op herhaling groot.

Door het vervangen van de leidingen naar voren te halen zou herhaling van de problemen moeten worden voorkomen. Ook was ‘Apeldoorn’ voor beide bedrijven aanleiding om zich te bezinnen op de situatie elders in het land.

Drie jaar

De samenwerkingsovereenkomst voor de volgende fase wordt gezet op het grasveld aan de Koninginnelaan, bij de Zwolseweg. Dat is het hart van het gebied dat de komende drie jaar aan de beurt is en waar de gas- en waterleidingen over een lengte van dertig kilometer worden vervangen. De drie jaar daarna volgt nogmaals zo'n hoeveelheid. 

Prioriteit

Prioriteit krijgen Kerschoten en het Staatsliedenkwartier, melden de betrokken partijen. In dat gebied deden zich de afgelopen jaren ook diverse waterleidingbreuken voor. De burgemeester drong er bij Vitens op aan om maatregelen in dit gebied versneld uit te voeren.

Overlast 

Volgens Vitens en Liander gaan de bewoners, ondernemers en het verkeer ‘wel wat merken’ van de werkzaamheden, die worden uitgevoerd door aannemersbedrijf A. Hak. Zo kan kan geluidshinder ontstaan, kan de bereikbaarheid te wensen overlaten en kan er tijdelijk even geen gas of water zijn. Door goed samen te werken wordt geprobeerd de overlast zo klein mogelijk te houden. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn