Hoogstaand werk in de Grote Kerk. De eerste zes kroonluchters in oude stijl worden opgehangen.
Volledig scherm
Hoogstaand werk in de Grote Kerk. De eerste zes kroonluchters in oude stijl worden opgehangen. © Rob Voss

Kroonluchters kers op de taart in jubilerende Grote Kerk

Trots overheerst bij de viering dit weekeinde van het 125-jarig bestaan van de Apeldoornse Grote Kerk. Een van de hoogtepunten is de ingebruikname van nieuwe kroonluchters, unieke replica's van de oorspronkelijke kroonluchters ruim 100 jaar geleden.

In en rond de Grote Kerk wordt dit weekeinde ruimschoots stilgestaan bij het 125-jarig bestaan. Zo vanzelfsprekend is het immers niet dat de kerk nog bestaat. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werd de kerk nog bedreigd met sloop. Die ging niet door, maar het interieur werd wel versoberd.

Uit Italië

Nu, vele jaren later, staat de Grote Kerk er fier bij, met een in ere hersteld interieur. Kersen op de taart zijn de elf kroonluchters, waarvan er deze maand vijf zijn opgehangen. De overige zes zijn nog niet klaar: in Italië wordt hard gewerkt om ze nog dit najaar in Apeldoorn te krijgen.

Kosten

Het kroonluchter-project kostte een lieve duit: zo'n anderhalve ton. Mede mogelijk gemaakt door een grote schenking en diverse sponsoren. ,,Een kostbare operatie, maar we zijn er heel blij mee'', zegt Arjen Sietsma namens de twee stichtingen die de Grote Kerk ondersteunen: de Stichting Exploitatie en Stichting Vrienden van de Grote Kerk. ,,Het is nu al prachtig en dan moeten er nog zes kroonluchters komen.''

Het jubileumweekeinde begint vrijdagavond met een charity dinner (ten bate van de Grote Kerk) in een grote tent naast de kerk en een concert van Berget Lewis in de kerk zelf. Het charity dinner is uitverkocht, voor het concert van Lewis zijn al duizend van de 1.200 kaarten verkocht.

  1. Apeldoornse tienkamper Eelco Sintnicolaas wil zich snel weer in het zweet werken in Zweden om nog wel een keer wat te laten zien
    PREMIUM

    Apeldoorn­se tienkamper Eelco Sintnico­laas wil zich snel weer in het zweet werken in Zweden om nog wel een keer wat te laten zien

    De Apeldoornse tienkamper Eelco Sintnicolaas (33) vertoeft tijdens de coronacrisis in Zweden, vlakbij Stockholm. Daar woont hij samen met zijn vriendin, de Zweedse atlete Elin Westerlund, en bereidde hij zich de laatste maanden voor op wedstrijden en uiteindelijk hopelijk voor plaatsing voor de uitgestelde Olympische Spelen. ,,Het vuur brandt nog, ik wil graag wat laten zien.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn