Het kunstwerk van Maria Streep hangt deze zomer in het Rijksmuseum.
Volledig scherm
Het kunstwerk van Maria Streep hangt deze zomer in het Rijksmuseum. © Rijksmuseum

Kunstwerken van 95 mensen uit Oost-Nederland hangen deze zomer in het Rijksmuseum

95 inwoners van Flevoland, Gelderland en Overijssel zijn deze week blij gemaakt door het Rijksmuseum, want hun inzending hangt binnenkort in ‘het Rijks’ in de zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt.

Het Rijksmuseum organiseerde in het kader van het Rembrandtjaar aan het begin van dit jaar een wedstrijd. Het is dit jaar namelijk 350 jaar geleden dat de kunstenaar overleed. 8390 mensen uit 95 landen gaven gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd door Rembrandt in te sturen. Vervolgens boog een jury zich over de ingezonden kunstwerken. Van de 8390 inzendingen bleven er uiteindelijk 563 over, waarvan dus 95 afkomstig uit Oost-Nederland.

Onder de gelukkigen zijn onder meer Gerda Dapper, Maria Streep en Tessa Aberson uit Apeldoorn, Caroline van de Vate uit Vaassen en Anca Blok uit Rutten. Kunstschilder Marius van Dokkum uit Ugchelen en Jeff Eijpe, docent aan de vrije school De Berkel in Zutphen hangen deze zomer ook aan de muur van het Rijksmuseum.

Juf

,,Ik heb het op school gehoord. Mijn moeder kreeg het bericht te horen en die had het de juf verteld. Mijn juf vertelde het in de klas en toen was het een groot feest,’’ vertelt de 12-jarige Maria Streep. De Apeldoornse tiener vertelde dat haar moeder haar op de opdracht had gewezen. ,,Mijn moeder geeft tekenles en die gaf opdracht om een zelfportret in Rembrandt-stijl te tekenen. Ze vertelde dat ik maar twee kleuren mocht gebruiken,’’ vervolgt Maria. De jonge kunstenares vertelde dat haar moeder ook meedeed aan de wedstrijd van het Rijksmuseum maar dat zij de eindselectie niet heeft gehaald.

Van de 95 gelukkigen uit Oost-Nederland komen er 9 uit Flevoland, 18 winnaars wonen in Overijssel en 68 mensen uit Gelderland hangen binnenkort met hun kunstwerk in het Rijksmuseum.

Houtskool

Anca Blok uit Rutten liet zich voor haar kunstwerk inspireren door de geschilderde portretten en etsen van Rembrandt. In het levensgrote portret vervaardigd met houtskool komt volgens haar het schetsmatige van Rembrandt zijn etsen en zijn verfijnde schilderwerk samen. Voor Blok is een eigen kunstwerk in het Rijksmuseum een droom die uitkomt. ,,Je denkt natuurlijk dat dat onbereikbaar is, maar dat dit nu gebeurt is heel erg mooi,’’ vertelt de 25-jarige inwoonster van Rutten. Ze vermoedt dat ze door haar bijzondere combinatie van houtskool op stof de jury heeft kunnen overtuigen om haar te selecteren voor de tentoonstelling. ,,Die combinatie zie je niet zo heel vaak, dat is heel ongebruikelijk,’’ aldus Blok.

Anca Blok uit Rutten veroverde ook een plekje in het Rijksmuseum.
Volledig scherm
Anca Blok uit Rutten veroverde ook een plekje in het Rijksmuseum. © Rijksmuseum

,,De aanstekelijke creativiteit van de kunstenaars en de diversiteit aan inzendingen maakt van de selectie en het samenstellen van de tentoonstelling een feest. Afgelopen week brachten deelnemers hun kunstwerk. De jongste is vier, de oudste is in de negentig. Deze kunstenaars brengen een ode aan Rembrandt, een eerbetoon aan de kunst en aan het maken van kunst,’’ aldus Pieter Roelofs, juryvoorzitter en hoofd schilder- en beeldhouwkunst.

Nachtwacht

Van de 563 winnaars hadden er 90 een eigengemaakte versie van de Nachtwacht ingestuurd. Iets meer dan de helft van de kunstwerken in de tentoonstelling is afkomstig van kinderen, 260 stuks. Daarnaast zijn er in de tentoonstelling 118 zelfportretten van Rembrandt te zien.

Op 15 juli, de verjaardag van Rembrandt, wordt de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt feestelijk geopend.  De tentoonstelling blijft tot en met 15 september te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Het werk 'Gekleurde Schoonheid' van Gerda Dapper uit Apeldoorn. Het werk is geïnspireerd door Rembrandt. Echter niet met een parelketting en grote hoed maar als Rembrandt met een fluwelen mutsje en een Afrikaanse amulet om.
Volledig scherm
Het werk 'Gekleurde Schoonheid' van Gerda Dapper uit Apeldoorn. Het werk is geïnspireerd door Rembrandt. Echter niet met een parelketting en grote hoed maar als Rembrandt met een fluwelen mutsje en een Afrikaanse amulet om. © Gerda Dapper / Rijksmuseum

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn