Volledig scherm
foto Cees Baars

Laatste stukken B17 van held uit de grond

APELDOORN - Eén van de bijzondere verhalen uit de Apeldoornse oorlogsgeschiedenis herleeft deze week op twee manieren. Vrijdagochtend werd herdacht hoe Apeldoorn 66 jaar geleden ontsnapte aan een ramp dankzij de Amerikaanse piloot Kyle Scott Smith. Even verderop worden momenteel de laatste restanten van zijn vliegtuig geborgen.Smith was op 26 november 1944 met zijn B17 bommenwerper op de weg terug vanuit Duitsland naar Engeland, toen ter hoogte van de IJssel de derde van vier motoren uitviel. Smith gaf zijn bemanning opdracht zich te redden met de parachute. Zelf bleef hij het vliegtuig zo lang mogelijk besturen, om hem uit het bewoonde gebied van Apeldoorn te krijgen. Was de bommenwerper op Apeldoorn gevallen, dan waren hoogstwaarschijnlijk ook de twee bommen afgegaan die nog aan boord waren. Het toestel stortte uiteindelijk neer bij de kanovijver in het Kristalbad.

Maandag begonnen Defensie en een gespecialiseerd bedrijf met het weghalen van de laatste resten van de bommenwerper uit de grond van het Kristalbad. Het gaat om kleine wrakdeeltjes; de grote delen zijn al snel weggehaald door het Duitse leger na de crash, en wellicht hebben schroothandelaren later nog hun slag geslagen, vertelt majoor Paul Petersen van de Luchtmacht. Er is wat boordmunitie aangetroffen, maar dat betreft klein kaliber. Bijzonder is dat er wel een identificatieplaatje van het toestel is gevonden, waarmee het precieze type duidelijk is geworden: het gaat om een B17-F. Daarnaast geven stukken plaatmateriaal aan hoe het kleurschema van de bommenwerper er uit zag.

Voor oorlogsheld Smith staat sinds 2007 een monument in het Kristalbad.

Volledig scherm
foto Cees Baars
Volledig scherm
foto Cees Baars
Volledig scherm
foto Cees Baars
  1. Dit is waarom het in Apeldoorn naar poep ruikt
    PREMIUM
    Video

    Dit is waarom het in Apeldoorn naar poep ruikt

    Het ruikt wel even. Noem het een ‘milde poep geur’. Maar pendelwormen zijn er dol op en planten gaan er waarschijnlijk flink van groeien. Over een paar maanden blijkt in de Apeldoornse parken of en hoe goed Bokashi voor de bodem is. Liefst 500 ton is gisteren over de stad verdeeld. ,,We doen het ene plantenvak wel en het andere niet’’, legt wijkbeheerder Koen Jager uit. ,,Zo kunnen we over een paar maanden goed de verschillen zien.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn