Jos van Wijk, bestuurslid van coöperatie Laatste Wil.
Volledig scherm
Jos van Wijk, bestuurslid van coöperatie Laatste Wil. © Rob Voss

Laatste Wil stopt met distributieplan zelfmoordpoeder

Coöperatie Laatste Wil stopt definitief met het plan om het dodelijke poeder via speciale inkoopgroepen te verspreiden onder haar leden. Volgens bestuurslid Jos van Wijk uit Apeldoorn is dit besluit vandaag genomen, na een gesprek met het Openbaar Ministerie. ,,Als onze leden juridisch gevaar lopen, kunnen we dit zo niet doorzetten.”

Laatste Wil zorgde vorig jaar voor ophef door aan te kondigen een dodelijk poeder te hebben gevonden waarmee mensen eenvoudig en op een humane manier een einde aan hun leven kunnen maken. De coöperatie wilde het Middel X – de exacte stof is nooit officieel openbaar gemaakt – niet zelf verkopen, maar inkoopgroepen opzetten die het legaal te verkrijgen poeder zelf zouden verspreiden. Het protocol rondom die inkoopgroepen is al enige tijd klaar.

De eerste inkoopgroepen waren volgens Van Wijk net opgezet. Maar Middel X , een conserveermiddel, was nog niet onder leden verspreid. Dat moest eind april, begin mei gebeuren. De potentiële gebruikers werden niet eerst gescreend. Ruim 1.000 leden van Laatste Wil hadden zich al aangemeld voor de inkoopgroepen.

Onderzoek

Vorige week kondigde het Openbaar Ministerie aan onderzoek te gaan doen naar de coöperatie. Dat nieuws kwam vlak nadat een jong meisje zichzelf van het leven had beroofd, volgens de ouders van dat meisje met het middel van Laatste Wil. Vandaag heeft het OM met de bestuursleden van Laatste Wil om tafel gezeten.

Naar aanleiding van dat overleg heeft de organisatie besloten te stoppen met de inkoopgroepen. ,,Natuurlijk hielden we er rekening mee dat justitie ons, als bestuursleden, zou proberen aan te pakken. Dat wisten we. Maar nu dreigen ook leden en inkopers de dupe te worden, omdat het OM stelt dat wij een criminele organisatie zijn. Dat geeft ze heel veel bevoegdheden”, zegt Van Wijk. ,,En dat gaat ons te ver. We willen niet dat leden de dupe worden. Voor de goede orde; wij zijn geen criminele organisatie. We zijn altijd heel transparant geweest.”

Strijdbaar

Van Wijk benadrukt dat de coöperatie niet stopt en dat het Middel X niet meteen uit beeld is. ,,We zijn nu extra strijdbaar om door te gaan. Ons ledenaantal is ontploft, we hebben er tienduizenden. Dat geeft exact aan hoe belangrijk de maatschappij dit thema vindt.” Van Wijk wil het onderwerp op de kaart houden en ziet het liefst dat de wet wordt aangepast, zodat het middel wel legaal te verspreiden is. ,,Want daar is grote behoefte aan. Ik hoop dat onze leden ook zelf in de pen kruipen en actie gaan voeren.”

Het OM Midden Nederland, dat onderzoek naar Laatste Wil doet, zegt verheugd te zijn dat de coöperatie afziet van de plannen. ,,We blijven de activiteiten van Laatste Wil monitoren", zegt Ties Kortmann van het OM.

Wat de schade is voor coöperatie Laatste Wil, die al poeder en kluisjes besteld had, is nog onduidelijk

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn