Laatste Wil stopt met distributieplan zelfmoordpoeder
Coöperatie Laatste Wil stopt definitief met het plan om het dodelijke poeder via speciale inkoopgroepen te verspreiden onder haar leden. Volgens bestuurslid Jos van Wijk uit Apeldoorn is dit besluit vandaag genomen, na een gesprek met het Openbaar Ministerie. ,,Als onze leden juridisch gevaar lopen, kunnen we dit zo niet doorzetten.”
Delen per e-mail
Laatste Wil zorgde vorig jaar voor ophef door aan te kondigen een dodelijk poeder te hebben gevonden waarmee mensen eenvoudig en op een humane manier een einde aan hun leven kunnen maken. De coöperatie wilde het Middel X – de exacte stof is nooit officieel openbaar gemaakt – niet zelf verkopen, maar inkoopgroepen opzetten die het legaal te verkrijgen poeder zelf zouden verspreiden. Het protocol rondom die inkoopgroepen is al enige tijd klaar.
De eerste inkoopgroepen waren volgens Van Wijk net opgezet. Maar Middel X , een conserveermiddel, was nog niet onder leden verspreid. Dat moest eind april, begin mei gebeuren. De potentiële gebruikers werden niet eerst gescreend. Ruim 1.000 leden van Laatste Wil hadden zich al aangemeld voor de inkoopgroepen.
Onderzoek
Vorige week kondigde het Openbaar Ministerie aan onderzoek te gaan doen naar de coöperatie. Dat nieuws kwam vlak nadat een jong meisje zichzelf van het leven had beroofd, volgens de ouders van dat meisje met het middel van Laatste Wil. Vandaag heeft het OM met de bestuursleden van Laatste Wil om tafel gezeten.
Naar aanleiding van dat overleg heeft de organisatie besloten te stoppen met de inkoopgroepen. ,,Natuurlijk hielden we er rekening mee dat justitie ons, als bestuursleden, zou proberen aan te pakken. Dat wisten we. Maar nu dreigen ook leden en inkopers de dupe te worden, omdat het OM stelt dat wij een criminele organisatie zijn. Dat geeft ze heel veel bevoegdheden”, zegt Van Wijk. ,,En dat gaat ons te ver. We willen niet dat leden de dupe worden. Voor de goede orde; wij zijn geen criminele organisatie. We zijn altijd heel transparant geweest.”
Strijdbaar
Van Wijk benadrukt dat de coöperatie niet stopt en dat het Middel X niet meteen uit beeld is. ,,We zijn nu extra strijdbaar om door te gaan. Ons ledenaantal is ontploft, we hebben er tienduizenden. Dat geeft exact aan hoe belangrijk de maatschappij dit thema vindt.” Van Wijk wil het onderwerp op de kaart houden en ziet het liefst dat de wet wordt aangepast, zodat het middel wel legaal te verspreiden is. ,,Want daar is grote behoefte aan. Ik hoop dat onze leden ook zelf in de pen kruipen en actie gaan voeren.”
Het OM Midden Nederland, dat onderzoek naar Laatste Wil doet, zegt verheugd te zijn dat de coöperatie afziet van de plannen. ,,We blijven de activiteiten van Laatste Wil monitoren", zegt Ties Kortmann van het OM.
Wat de schade is voor coöperatie Laatste Wil, die al poeder en kluisjes besteld had, is nog onduidelijk
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO EN UPDATE
Politie bekogeld met flessen en zwaar vuurwerk bij protest tegen avondklok op Maagdenrotonde Apeldoorn
-
PREMIUM
Dijkgraaf Tanja Klip zet werk voort in Eerste Kamer: ‘Werken aan water in de delta houdt nooit op’
Zonder water geen leven. Water raakt iedereen, maar Tanja Klip-Martin (66) in het bijzonder. Acht jaar lang was zij de dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe, deze maand ging ze met pensioen. Haar expertise zet Klip in als Eerste Kamerlid, de VVD-politica wordt verantwoordelijk voor de portefeuille water. -
PREMIUM
China stuurt hulptroepen voor pechbussen Keolis in Oost-Nederland
Het levert nu letterlijk huilende buschauffeurs op. De lege accu's, kapotte verwarming, incheckmachines die weigeren... Nieuwe Keolis-regiobussen blijven defecten houden. Chinese monteurs vliegen nu naar Oost-Nederland, zij moeten – in een ‘verbeterstraat’ – kinderziektes uit streekbussen halen. Uit nood vullen ‘gasbussen’ gaten op. -
PREMIUM
Justitie: ‘Corrupt politiecontact hielp verdachten drugslab Nijeveen’
Twee verdachten in de zaak rondom de cocaïnewasserij in Nijeveen, zouden gebruik hebben gemaakt van één of meerdere corrupte agenten. Dat heeft justitie vandaag bekendgemaakt tijdens een reeks rechtszittingen in Amsterdam. -
PREMIUMvideo
‘Panggies’, pannenkoekenmix met groenten: Hoe Jorik uit Twello van zijn studieproject een startup maakte
Jorik Roodink (24) verkoopt vanuit Zutphen sinds gisteren ‘Panggies’, gezonde pannenkoekenmix met volkorenmeel en geconcentreerd groentepoeder van broccoli, spinazie, rode biet, wortel, boerenkool en ui. Wat begon als een schoolproject voor zijn studie voedingsmiddelentechnologie, is nu een echt bedrijf.
-
PREMIUM
Hoe rijker we zijn, hoe meer coronawandelingen
Het vermoeden was er al. Statistieken, van Deventer bureau Dat.Mobility, staven het nu. De gemiddelde Nederlander is, in vergelijking tot vóór corona, massaal meer gaan wandelen. Vooral ook de ‘wandelmobiliteit’ van Gelderlanders en Overijsselnaren steeg gigantisch. ,,We lopen de zorgen uit het hoofd.’’ -
Coöperatie Laatste Wil: Bizar dat we vergeleken worden met drugsbendes
Bestuurslid Petra de Jong van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) spreekt van een bizarre beslissing van het OM om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar haar organisatie. -
Vrijheidsbeelden in Apeldoorn en Vaassen uit protest tegen avondklok ingepakt met zwart folie
Zowel in Apeldoorn als Vaassen is zaterdagavond een prominent vrijheidsmonument ingepakt met zwarte folie. Volgens meldingen van de groep ‘76 jaar terug in de tijd’ op Twitter is dat gebeurd uit protest tegen de avondklok, waardoor de vrijheid is ingeperkt.
In samenwerking met indebuurt Apeldoorn