Een keiler (mannetjesvarken) kwam tegen het eind van de actie plotseling uit zijn dekking tevoorschijn, botste in blinde paniek tegen het gaas van het raster en maakte daarna rechtsomkeert in de richting van het dorp.
Volledig scherm
Een keiler (mannetjesvarken) kwam tegen het eind van de actie plotseling uit zijn dekking tevoorschijn, botste in blinde paniek tegen het gaas van het raster en maakte daarna rechtsomkeert in de richting van het dorp. © Rob Voss

Laatste wilde zwijn nog
niet weg uit Hoenderloo

Het is dierenactivist en ex-raadslid Harry Voss (Partij voor de Dieren) niet gelukt om het vermoedelijk enige wilde zwijn dat nog resteert uit de bebouwde kom van Hoenderloo te jagen. 

Om wilde zwijnen in de bebouwde kom van Hoenderloo een wisse dood te besparen, voerde Harry Voss uit Apeldoorn gisteren een groep drijvers aan om de dieren uit de bebouwde kom van Hoendeloo terug te jagen naar het Deelerwoud. Daartoe was een gat ter grootte van een halve vierkante meter in het raster gemaakt waardoor de zwijnen weer in hun oorspronkelijke leefgebied konden terugkeren. 

Paniek

Het was Voss een doorn in het oog dat de wilde zwijnen in de bebouwde kom van Hoenderloo, binnen de wildrasters,  geen schijn van kans zouden hebben gehad en door jagers zouden zijn doodgeschoten. De drijvers, bestaande uit familie, vrienden en natuurliefhebbers, omsingelden in de vroege morgen het bosgebied aan de rand van Hoenderloo om de zwijnen van daaruit naar het gat in het raster te loodsen. Een keiler (mannetjesvarken) kwam tegen het eind van de actie plotseling uit zijn dekking tevoorschijn, botste in blinde paniek tegen het gaas van het raster en maakte daarna rechtsomkeert in de richting van het dorp. 

Politie

Terwijl Voss en zijn handlangers nog bezig waren om het gat in het raster weer te herstellen, arriveerde de door bewoners gewaarschuwde politie. Na een kort verhoor besloot deze om voorlopig van verdere stappen af te zien. De actievoerders gaan ervan uit dat het gesignaleerde zwijn de enige is buiten het Deelerwoud en dat de andere zwijnen door gaten in het raster al eerder zijn teruggekeerd. Ze beraden zich op een vervolgactie om het dier alsnog naar het Deelerwoud te begeleiden.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn