De afgelopen tijd was het erg druk bij de stort aan de Aruba.
Volledig scherm
De afgelopen tijd was het erg druk bij de stort aan de Aruba. © Yke Ruessink

Lang in de rij met grofvuil is zometeen in Apeldoorn beter te voorkomen

Hoe druk is het bij het recycleplein, waar Apeldoorners hun grofvuil naartoe kunnen brengen? Dat is binnenkort thuis al te bekijken. En zo is een bezoekje misschien op een rustiger moment te plannen.

De afgelopen tijd was het gierend druk bij ‘de stort’ aan de Aruba. Wachttijden liepen op tot meer dan anderhalf uur. Deels doordat veel mensen bij huis zijn, wat de traditionele voorjaarsopruiming een impuls geeft. En deels ook omdat - als corona-maatregel - nog maar een beperkt aantal mensen tegelijk op het recycleplein zelf wordt toegelaten.

Dankzij een nieuw systeem kan afvalbeheerbedrijf Circulus-Berkel binnenkort doorlopend de drukte meten. Dat systeem registreert hoeveel mobieltjes er in de directe omgeving zijn. Volgens Circulus-Berkel gebeurt dat allemaal binnen de wettelijke regelingen rond privacy.

Versnellen

Het bedrijf was volgens een woordvoerder toevallig al bezig met de vraag hoe het bezoek aan het recycleplein beter verspreid kan worden. De drukte die er sinds de coronacrisis is, heeft de invoering van het systeem (een zogenoemde WTM-pod) wel versneld.
Momenteel worden de laatste testen uitgevoerd. Binnen enkele dagen moet al op circulus-berkel.nl te zien zijn hoe druk het is of wordt.

Live

In eerste instantie is de verwachting te zien. Die is gebaseerd op eerdere registraties: wordt het rustig, redelijk druk of erg druk. De bedoeling is dat zo snel mogelijk uit te breiden met een grafiek die ‘live’ laat zien wat de daadwerkelijke bezoekersaantallen op dat moment zijn. En daarmee hoe lang je in de wachtrij staat.

De invoering van de WTM-pod begint in Apeldoorn, voor de locatie in Deventer zit dit systeem er ook aan te komen. Voor zover bij Circulus-Berkel bekend is een vergelijkbaar systeem nog niet in gebruik bij andere afvalbeheerbedrijven.

Een rij auto's (rechtsonder) staat voor de ingang van het plein (links).
Volledig scherm
Een rij auto's (rechtsonder) staat voor de ingang van het plein (links). © Yke Ruessink

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn