LIVE | Kamerleden keihard in debat marinierskazerne: ‘Schandelijk, Zeeland is bedonderd en vernederd’

videoDe Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de manier waarop staatssecretaris Barbara Visser met Zeeland is omgegaan in de kwestie rond de marinierskazerne. Ze ligt onder vuur omdat ze Zeeland ‘bedrogen en voorgelogen’ zou hebben, aangezien de mariniers nu naar Apeldoorn gaan. Vooralsnog lijkt haar positie niet in gevaar: de oppositie denkt voorlopig ‘slechts’ aan een motie van afkeuring - een soort gele kaart. 

Androidgebruiker en de stream bekijken? Klik dan hier

De Tweede Kamer debatteert momenteel over de kazerne, en met name over de manier waarop het kabinet met Zeeland omging. De eerste spreekster, Isabelle Diks van GroenLinks, ging er meteen hard in. ‘Ongehoord en onbehoorlijk', noemde ze de opstelling van Visser, en ‘bestuurlijk gepruts’. En Sadet Karabulut (SP): ,,Het kabinet heeft Zeeland een rotstreek geleverd. Dit is niet te verteren.” 

Kees van der Staaij (SGP): ,,Ik ken Zeeuwen als bedachtzaam en constructief. Als je hen zo witheet krijgt als ze nu zijn, dan mag je als kabinet en als staatssecretaris wel eens heel goed in de spiegel kijken. Zeeland is geschoffeerd, schandelijk!” Selçuk Öztürk (Denk): ,,De Zeeuwen zijn belogen, belazerd, bedonderd en vernederd.”

Martijn van Helvert van coalitiepartij CDA vulde aan dat hij ‘heel boos is’ en zich als Zeeuw ‘behoorlijk bedonderd zou voelen’, maar verdedigde wel het besluit van het kabinet om toch niet voor Vlissingen te kiezen. Zijn argumentatie dat er ‘nieuwe inzichten’ zijn, leverde hem hoongelach van het Zeeuwse publiek op, en kritische reacties van een aantal oppositiepartijen. 

Van Helvert bekende overigens ook dat de coalitiepartijen al op 16 januari vertrouwelijk door het kabinet zijn geïnformeerd over het feit dat er naar alternatieve locaties werd gezocht. Het leverde verbaasde reacties op van oppositiepartijen. ,,Waarom heeft u toen Zeeland niet ingelicht?", vroegen meerdere Kamerleden zich af. Volgens Van Helvert kon dat niet, omdat het gesprek ‘vertrouwelijk’ was.

Alle fracties hameren erop dat het vertrouwen met Zeeland herwonnen moet worden, onder meer door snel met een goed plan voor compensatie over de brug te komen. Staatssecretaris Visser reageert later vandaag. Haar positie lijkt vooralsnog niet in gevaar. Selçuk Öztürk (Denk) verklapte dat hij door de SGP was gevraagd mee te denken over het indienen van een 'motie van afkeuring'. Dat is een soort ‘gele kaart’: de staatssecretaris krijgt dan flink op haar kop, maar mag wel op haar post blijven. SGP’er Van der Staaij wees er vervolgens op ‘dat alle opties nog open liggen'.  

Zeeuwen op de tribune

Zo'n 130 Zeeuwen wonen het debat in de Tweede Kamer bij. Ze reden vanochtend in vier bussen naar Den Haag. Alle passagiers kregen een T-shirt met de tekst ‘Zeeland: ik kan hier wel wennen.’ Mede door de Zeeuwse drukte zit de publieke tribune overvol. Een deel van de bezoekers moet het debat volgen in de hal, waar schermen en stoelen zijn neergezet.

De Zeeuwse delegatie op de publieke tribune van de Tweede Kamer.
Volledig scherm
De Zeeuwse delegatie op de publieke tribune van de Tweede Kamer. © Jeffrey Kutterink

Het debat wordt gehouden op initiatief van de SGP. Die wil vooral meer weten over de manier waarop het kabinet heeft besloten om de kazerne niet in Vlissingen te bouwen, maar in Nieuw Milligen. De rol van met name staatssecretaris Barbara Visser zette in Zeeland kwaad bloed. Volgens Zeeuwse bestuurders heeft Visser hen bedrogen en voorgelogen. Zeeuwse overheden stuurden gisteren nog een brief naar Den Haag waarin het kabinet in gebreke wordt gesteld

Onze verslaggever Ernst-Jan Rozendaal legde vanochtend in De Ochtend Show to Go uit wat er vandaag gaat gebeuren, en waarom:

Het debat in de Tweede Kamer begint om 11 uur.

Verslaggevers van de PZC doen de hele dag via Twitter verslag. Volg hier: 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn