Volledig scherm
Op het ereveld Loenen liggen bijna 4.000 oorlogsslachtoffers begraven. foto Cees Baars

Loenen krijgt Nationale Veteranenbegraafplaats

APELDOORN - Loenen krijgt naast het Ereveld een nationale veteranenbegraafplaats. Ook kunnen andere overheidsdienaren als politiemensen en brandweerlieden daar een laatste plekje vinden.

Er komt een herdenkingscentrum bij. Daarmee wordt de erkenning en waardering voor veteranen vergroot.

Het is de uitkomst van een grootschalig haalbaarheidsonderzoek dat in opdracht van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg (V-Fonds) onder veteranen is uitgevoerd.

Het onderzoek wordt volgende week in veteranenblad Checkpoint gepubliceerd, maar de conclusie is nu al helder. Volgens V-Fonds directeur Ton Heerts is het nu een kwestie van praten met betrokken partijen als gemeente, provincie en omwonenden. "En het is een nationale begraafplaats. Het ministerie moet ook betrokken worden.''

Volgens V-Fonds is de behoefte aan een speciale veteranenplek groot. "Het gaat ons niet om een bijzondere begrafenis, maar om de herdenkingsplek en de erkenning. Daarmee gaan we verder dan andere initiatieven die er geweest zijn. Het moet echt dè nationale plek worden.'' Veteranen die terug komen uit actieve dienst voelen vaak een grote verwantschap met hun kameraden. Na hun overlijden willen ze daar uitdrukking aan geven.

Met het project zijn enkele miljoenen gemoeid. Dat brengt het V-Fonds, dat gelden ontvangt van de Bank- Giroloterij en de Postcodeloterij, zelf op. "Het is dus geen kwestie subsidies te verkrijgen. Het geld is rond. Het gaat nu echt om het vergunningentraject. Je kunt niet zomaar een begraafplaats beginnen.'' Als het aan V-Fonds ligt kunnen veteranen binnen afzienbare tijd een laatste rustplaats vinden inLoenen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn