Volledig scherm
PREMIUM
De toekomst van de geitenboerderij van Ten Voorde aan de Beemterweg staat op het spel als de gemeente de bebouwing op de achtergrond legaliseert. © Maarten Sprangh

Lot van honderden melkgeiten hangt af van strijd over illegale woning in Beemte-Broekland

Ze staan onbekommerd te grazen. De honderden melkgeiten die zich tegoed doen aan het sappige gras hebben geen flauw benul van de strijd die wordt uitgevochten over de illegale recreatiewoning een paar meter van hun weiland. De uitkomst daarvan is echter cruciaal voor hun toekomst. Als de gemeente de blokhut op het platteland van Beemte-Broekland legaliseert, mogen ze de wei niet meer in. De toekomst van de boerderij staat op het spel.

Frans ten Voorde volgt al jaren met buitengewone interesse de rechtszaken die de gemeente voert tegen de eigenares van het 1.500 vierkante meter grote perceel, achter de geitenboerderij aan de Beemterweg. Op zich heeft het boerenbedrijf weinig last van de bebouwing die schuilgaat tussen bosschages. Toen ineens een ‘recreatiewoning met hobbymatige paardenhouderij’ werd ingetekend in het bestemmingsplan, ontstond echter alarmfase 1. ,,Want als dát mag, mag dít niet’’, zegt hij kort. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn