Een deel van het interieur van de Maalderij.
Volledig scherm
Een deel van het interieur van de Maalderij. © Stichting Apeldoornse Monumenten

Maalderij in Klarenbeek wint prijs met fraaie restauratie

De Maalderij in Klarenbeek is het best geslaagde restauratieproject in de gemeente Apeldoorn, in de afgelopen drie jaar. Dat is de uitkomst van een verkiezing die de Stichting Apeldoornse Monumenten heeft gehouden.

De SAM heeft de prijs vaker uitgereikt; dat gebeurt - onregelmatig - om een aantal jaren. Voor de periode 2016-2018 selecteerde een jury tien panden. Vervolgens kon iedereen die dat wilde mee op een busrit langs de tien locaties en daarna een stem uitbrengen. Dat heeft dus De Maalderij als winnaar opgeleverd. Het levert de eigenaar een oorkonde en een sculptuur op.

Keukeneiland

De restauratie van de maalderij uit 1920 is in 2018 in gang gezet door eigenaar Bureau BAS. Het uitgangspunt was het industriële interieur zoveel mogelijk te handhaven en ‘beleefbaar’ te maken. Onderdelen kregen een nieuwe functie met behoud van de herkenbaarheid van de oude functie, beschrijft de SAM. Houten silo’s zijn getransformeerd tot kantoorruimte en een oude zeefmachine is omgebouwd tot keukeneiland en tafel. Ook zijn latere aanpassingen in het pand teruggedraaid. Het systeemplafond bijvoorbeeld is verwijderd waardoor ‘de oorspronkelijke hoogte, de robuuste betonconstructies en de oude trechters in het zicht kwamen’. Het karakteristieke gebouw waarin voorheen onder meer de Welkoop zat, herbergt nu winkel- , kantoor- en sportruimte.

Koetshuizen

Andere genomineerde panden waren onder meer het Theehuis van Park Berg & Bos, de zendgebouwen C en E in Radio Kootwijk, winkelpanden aan de Hoofdstraat 154-158 en koetshuizen van Kasteel ter Horst in Loenen.

De Stichting Apeldoornse Monumenten wil met de prijs ‘authentiek cultureel erfgoed onder de aandacht brengen en eigenaren van dergelijke panden belonen voor de wijze waarop zij hun pand koesteren’.

De Maalderij is een van de karakteristieke panden van Klarenbeek.
Volledig scherm
De Maalderij is een van de karakteristieke panden van Klarenbeek. © Stichting Apeldoornse Monumenten

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn