Volledig scherm
© Thinkstock

Man uit Apeldoorn met losse handjes moet werken

ZUTPHEN – De politierechter in Zutphen heeft vrijdag de 28-jarige T.L uit Apeldoorn veroordeeld voor het mishandelen van zijn vriendin. De man zal een werkstraf van 160 uur moeten voldoen en een schadevergoeding van 1119 euro aan zijn, inmiddels, ex moeten betalen.

Voor de advocaat van de verdachte was de aanwezigheid van L. bij de politierechter een complete verrassing, omdat hij al tijden geen contact met zijn cliënt kon krijgen. De advocaat vroeg om aanhouding van de zaak om met zijn cliënt te kunnen overleggen. Vanwege de ernst van de zaak en omdat het slachtoffer aanwezig was ging de rechter daar niet op in. Wél kregen advocaat en L. twintig minuten de tijd voor spoedoverleg.

Eenmaal terug in de zaal werd duidelijk dat L. zijn vriendin in de periode van 1 maart tot 6 juli veelvoudig zou hebben hebben mishandeld. Het koppel zou een nogal stormachtige relatie hebben gehad waarbij L. zijn losse handjes niet in bedwang kon houden. Hij zou haar tijdens ruzies slaan, schoppen en de keel dichtknijpen.

Het slachtoffer deed niet van elke ruzie aangifte en probeerde haar blauwe plekken te verbergen met make-up, maar op 11 april besloot een vriendin de politie te bellen. Die dag zou het koppel ruzie hebben gekregen naar aanleiding van een sollicitatie. L. zou zijn vriendin bij de keel hebben geknepen en haar in haar buik, rug en gezicht hebben geslagen en geschopt. Een arts die haar na de aangifte onderzocht, constateerde meerdere kneuzingen die het verhaal van de mishandeling bevestigden.

Het is mede om die reden dat zowel de officier van justitie als de rechter het feit bewezen vonden. De officier zei geschokt te zijn door het geweld dat is gebruikt en wilde met zijn eis een voorbeeld stellen. ,,Je moet in je eigen omgeving veilig kunnen zijn en dat was het slachtoffer niet. Om een duidelijk signaal af te geven eiste hij een werkstraf van 160 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een schadevergoeding van 1,119 euro.

De rechter volgde de officier in de werkstraf en de schadevergoeding, maar koos voor een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. ,,Je bent nog nooit eerder veroordeeld voor mishandeling, richtte hij het woord aan L. En dus vind ik twee weken beter op zijn plaats. Ook hij liet weten het onbegrijpelijk te vinden dat mensen in een relatie zo met elkaar om kunnen gaan. L. gaf overigens toe zijn inmiddels ex- vriendin meerdere keren te hebben geslagen, maar het dichtknijpen van de keel ontkende hij. ,,Wij hadden zo'n relatie waar we elkaar met woorden konden raken, liet hij de rechter weten. De twee hebben geen contact meer met elkaar.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn