Ton Fisser (rechts) in zijn element: bij het geven van uitleg over het brouwproces.
Volledig scherm
Ton Fisser (rechts) in zijn element: bij het geven van uitleg over het brouwproces. © Kevin Hagens

Markante Apeldoornse bierbrouwer Ton Fisser overleden

De Apeldoornse amateur-bierbrouwers en -wijnmakers zijn hun markante voorman verloren. Afgelopen zaterdag is Ton Fisser op 72-jarige leeftijd overleden.

Fisser was het gezicht van AWA’85: Amateur Wijnmakers Apeldoorn, opgericht in 1985. Wat begon als een club van wijnmakers is steeds meer een bierbrouw-collectief geworden. Apeldoorner Fisser bracht het brouwen in Apeldoorn onder de aandacht, in een periode waarin het thuisbrouwen en speciaalbieren nog niet zo succesvol waren als nu. Daarnaast was hij een van de drijvende krachten achter het zogenoemde erebier. Daarmee eert AWA'85 samen met het oorlogsmuseum in Beekbergen jaarlijks mensen uit deze regio, die een opvallende rol speelden in de Tweede Wereldoorlog.
De receptuur van het Apeldoorns Stadsbier is eveneens van de hand van Fisser.

Experimenten

'Met het heengaan van Ton verliezen we een bevlogen brouwer met een warm hart voor onze vereniging', beschrijft AWA'85-secretaris Bert Hovingh. 'Met zijn enorme energie om het brouwen toegankelijk te maken voor iedereen, met het geven van diverse brouw-workshops, met zijn experimenten en met zijn inzet voor het jaarlijkse herinneringsbier was hij een belangrijke inspirator voor vele brouwers in Apeldoorn en omgeving. We gaan hem enorm missen.'

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn