Volledig scherm
© ANP

Medicijnresten uit water dankzij wc-papier

Gebruikt wc-papier dat in de afvalzuivering medicijnresten uit het water veegt...

Dat is het plan van waterschap Vallei en Veluwe in de strijd om ons drinkwater schoon en zuiver te houden. 

Het is een groeiend probleem: medicijnresten in het rioolwater. Dat water wordt immers weer drinkwater en daar mogen chemicaliën niet tot nauwelijks meer in voorkomen.

De proef begint in het najaar. Het toiletpapier wordt met een zeef uit het water gehaald en tot (gedroogde) stukjes cellulose geperst en verhit. Daarbij komt 'actieve koolstof' vrij, waarmee medicijnresten uit het water kan worden gehaald.  Volgens het waterschap is dat een wereldprimeur.

Vergrijzing 

De nieuwe methode is niet sluitend. Zeker gezien de verwachting dat het medicijngebruik de komende tientallen jaren flink toeneemt door de vergrijzing. Daarom gaan waterschappen en andere betrokken partijen samen het probleem ook nog op andere manieren te lijf. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat een deel van de medicijnen helemaal niet meer in het water terecht komen. Zo is er in Deventer een proef geweest waarbij mensen na een scan een dag in een zak moesten plassen. Zo werd de contrastvloeistof uit het riool gehouden.

Stookolie

Het geavanceerd verwerken van cellulose is nog nuttiger dan dat het 'alleen' medicijnresten reduceert. Als de stof gedroogd is, wordt die in vier producten omgezet. Naast het actief kool zijn dat een oliesoort die als stookolie van biologische oorsprong kan worden verhandeld, een gas dat de installatie zelf van energie voorziet, en zuren die in een andere fase van het zuiveringsproces van pas komen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn