Volledig scherm
De Logistieke Eenheid zorgt onder meer voor nieuwe ademlucht-cilinders, waarmee brandweermensen bijvoorbeeld in rokerige ruimtes kunnen blijven ademen. © Archief Pim Velthuizen

Meer ondersteuners van brandweer nodig

De Logistieke Eenheid, de ondersteunende tak van de brandweer in deze regio, zit verlegen om mensen die overdag kunnen uitrukken.

De groep bestaat een kleine vijf jaar en zorgt bij grote incidenten voor het juiste materiaal, nieuwe ademlucht ('zuurstofflessen'), watervoorziening, maar ook eten en drinken en schone kleding voor de volgende uitruk. 

Doortastend

Dit onderdeel heeft zijn waarde inmiddels volop bewezen, zegt Martin van den Hoek, die als officier van dienst van de brandweer regelmatig de leiding heeft bij een calamiteit. ,,De eenheid zorgt ervoor dat de randzaken professioneel geregeld zijn. En 'randzaken' klinkt niet zo belangrijk, maar dat zijn ze juist wel: daardoor kan je verder met je inzet.'' In feite zorgt de ondersteuning er dus zelfs voor dat de brandweer soms doortastender en sneller kan optreden dan voorheen.

Knelpunt

Met zo'n dertig vrijwilligers lijkt de eenheid behoorlijk bezet. Het punt is echter dat er veel mensen nodig zijn. Ze worden, met Apeldoorn als thuisbasis, ingezet in een groot gebied: in onder meer de regio's Harderwijk, Apeldoorn, Epe en Zutphen. En een knelpunt is dat veel vrijwilligers vooral 's avonds en in het weekend beschikbaar zijn. De brandweer zoekt daarom nu vooral mensen die overdag kunnen. ,,Zelfs als je in Amsterdam woont maar bijvoorbeeld hier ergens op een bedrijventerrein werkt en overdag weg kan voor een uitruk, ben je welkom'', vertelt Joram Wentink namens de eenheid.

Klus

Missen ondersteuners het blus- en reddingswerk niet? ,,Voor de meeste vrijwilligers is het een bewuste keuze. Als je spuitgast wil worden moet je twee jaar lang een opleiding volgen waar je twee, drie avonden per week mee bezig bent. Veel mensen hebben daar geen behoefte aan, maar willen toch actief zijn voor de brandweer. En bij de logistieke eenheid ben je ook echt onderdeel van  het team dat de klus klaart.'' Wentink spreekt uit ervaring: hij is zowel 'gewoon' brandweerman als vrijwilliger bij logistiek. ,,En ook zo'n rol geeft absoluut voldoening.''
Bovengemiddelde technische kennis is geen vereiste. ,,Zelfstandigheid is een belangrijk punt, maar ook juist goed in een team kunnen werken. De rest leren we bij.'' 

Dinsdag 18 september is er een avond voor belangstellenden in de brandweerpost Zuid aan de Saba 6 in Apeldoorn.

  1. Voorst neemt eerste horde naar aanleg zonnepark Klarenbeek
    PREMIUM

    Voorst neemt eerste horde naar aanleg zonnepark Klarenbeek

    De eerste stap naar de aanleg van een zonnepark van 21 hectare aan de Broekstraat in Klarenbeek is gezet, maar er is nog een lange weg te gaan. De gemeenteraad van Voorst nam maandagavond met een kleine meerderheid het collegevoorstel aan om een 'ontwerpverklaring van geen bedenkingen' af te geven: daarmee maakt de raad in principe de realisatie van het park mogelijk. Het is nu aan Klarenbekers en andere betrokkenen om met bezwaren en eventuele alternatieve plannen te komen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn