Volledig scherm
© Tom van Dijke

Meetfout Syntus bij afstand haltes

APELDOORN - Als de bus bij een uitstaphalte twee meter te ver doorrijdt, betaal je zomaar een kilometer extra. Gevolg van de invoering van de ov-chipkaart.

Busvervoerder Syntus laat de situatie voortbestaan. "Instappende reizigers profiteren hier weer van."

Bij vijf procent van de busritten van Syntus gaat de afrekening fout. Dat zegt de busvervoerder naar aanleiding van klachten van reizigers.

Reizigers zien dan op hun afrekening via Mijn Syntus dat er een kilometer te veel of te weinig van hun ov-chipkaart is afgeschreven.

Een reiziger uit Loenen die de ritadministratie nauwkeurig bijhoudt, maakte de Stentor hierop attent.

In dit geval was van de zes trajecten maar op één traject sprake van een constante, dagelijks vaste ritprijs. De afrekening leverde prijsverschillen op van 31 tot 43 cent voor eenzelfde rit.

Volgens woordvoerder Petra Wessels van Syntus zijn er twee oorzaken voor de variabele ritprijzen. "Veranderingen blijken na de invoering van het nieuwe (kilometer)tarief niet altijd goed in

het systeem te staan."

Verder zijn bij de invoering van het kilometertarief de onderlinge afstanden tussen de haltes van tevoren in kilometers uitgemeten. De grens ligt bij de bushalte. Dat betekent dat je meer gaat betalen als de bus twee meter te ver doorrijdt. Je zit dan in de volgende kilometer. Wessels: "Anderzijds profiteren instappende reizigers er bij die halte weer van."

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn