Volledig scherm
Roadblocks in Apeldoorn. © Maarten Sprangh

Met roadblocks en beveiligers wordt Apeldoorn een onneembare vesting: welkom Sinterklaas!

VideoApeldoorn profileert zich graag als gastvrije gezinsstad. Het centrum groeit momenteel echter uit tot de Nederlandse variant van Fort Knox. 

Tientallen roadblocks, meters geblindeerde hekwerken en beveiligers die de boel in de gaten houden. Dat krijg je te zien als je in Apeldoorn vanaf het station richting Raadhuisplein loopt. De landelijke sinterklaasintocht vindt komende zaterdag op die route plaats. En om ongeregeldheden te voorkomen, wordt het gebied omgebouwd tot een onneembare vesting. 

Den Haag

Het is anno 2019 nodig. De zwartepietendiscussie woedt misschien wel heviger dan ooit. Zo is een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag afgelopen vrijdag verstoord door aanhangers van de traditionele Piet. Drie pro Zwarte Piet-clubs hebben demonstraties aangekondigd bij de intocht zaterdag, die van 12.00 tot 13.15 uur  is. 

Met alle maatregelen hoopt Apeldoorn dergelijke gebeurtenissen te voorkomen. Bovendien ligt het Koninginnedagdrama van 2009 - toen Karst Tates dood en verderf zaaide - nog vers in het geheugen. Volgens gemeentewoordvoerder Arnoud van der Steen staan deze maatregelen  los van die gebeurtenis. Hij stelt dat ze ook niet anders zijn dan bij eerdere grote evenementen in de stad, zoals de start van de Giro en Serious Request. ,,Alleen is het evenemententerrein nu een stuk groter.”

Opbouw

Van der Steen geeft aan dat de beveiligers en de geblindeerde hekwerken te maken hebben met de opbouw van de podia en de installaties van de NTR voor de opnames van de intocht. ,,Je zult begrijpen dat we liever bij de opbouw van de installaties geen mensen op het terrein willen hebben.”

Bekijk hieronder welke route Sinterklaas af gaat leggen. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn