Volkert van der Graaf
Volledig scherm
Volkert van der Graaf © Martijn Bijzitter (uitsnede)

Minister: ‘Soepele meldplicht Volkert niets te maken met emigratieplannen’

Of Volkert van der G. nu emigreert of niet, zijn strenge meldplicht keert niet terug. De versoepeling van zijn reclasseringsregime heeft niets te maken met eventuele emigratieplannen, schrijft justitieminister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer. 

Het Openbaar Ministerie gunt Van der G. volgens de minister meer bewegingsvrijheid omdat het niet verwacht dat hij in zijn oude fouten vervalt. Van der G. kreeg in oktober via de rechter gedaan dat hij zich niet langer eens in de zes weken hoeft te melden. Eens in de twee maanden een schriftelijk verslag en een halfjaarlijks gesprek volstaan.

Emigratie

Om de meldplicht versoepeld te krijgen, voerde de moordenaar van Pim Fortuyn onder andere aan dat hij naar het buitenland wilde verhuizen. Toen emigratie uitbleef, eisten de nabestaanden van Fortuyn dat de meldplicht weer werd aangescherpt. Maar zij vingen bot bij het Openbaar Ministerie.

  1. Apeldoorn zet carnaval door corona op laag pitje: Geen stadsprins en geen sleuteloverdracht
    PREMIUM

    Apeldoorn zet carnaval door corona op laag pitje: Geen stadsprins en geen sleutel­over­dracht

    Apeldoorn heeft tijdens het carnaval van februari geen prins die de stad kan vertegenwoordigen. Carnavalssociëteit ‘t Sleutelveugeltjen levert altijd de stadsprins, maar dat zit er nu niet in. ,,Corona houdt ons in de greep’’, zegt secretaris en grootvorst Remy Schoneveld. ,,We willen iedereen tijdig duidelijkheid geven en hebben daarom al onze activiteiten voor het nieuwe seizoen geschrapt.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn