Volledig scherm
© ANP XTRA

‘Mislukte versierpoging’ in Apeldoorn is aanranding volgens OM

Was het een mislukte versierpoging in een dronken bui of misbruikte Simon F. (20) uit Apeldoorn begin september vorig jaar zijn laveloze huisgenote? Over die vraag boog de rechtbank in Zutphen zich donderdag. De officier van justitie gelooft het verhaal van de huisgenote en eiste acht maanden cel tegen F. voor aanranding.

De twee waren die avond naar een feestje geweest met nog een huisgenoot. Gedrieën fietsten ze met een flinke slok op terug naar huis. Vooral F. zou erg dronken zijn geweest, vertelde hij ter zitting. Zo erg, dat zijn huisgenoot hem thuis naar bed moest brengen.

Toen riep hij zijn vrouwelijke huisgenote bij zich en knuffelden ze wat. ‘Op een gegeven moment wilde zij niet meer en zijn we gestopt’, luidt het verhaal van de Apeldoorner.

Andere visie

Maar het meisje heeft een andere kijk op de gebeurtenissen. Volgens haar was zij zo dronken dat ze naar bed moest worden gebracht door F.. Eenmaal wakker voelde ze dat de jongen haar in haar kruis betastte en over haar heen hing. Ze schrok, werd boos en F. droop af. Maar toen was het leed al geschied.

De twee hadden al eens eerder seks gehad, maar besloten daarna om het bij een vriendschap te laten. ‘Ik ben ook niet gek op haar’, vertelde F. de rechtbank. Hij stelt dat het meisje non-verbaal toestemming gaf voor de seksuele aanrakingen, omdat ze hem meehielp toen hij haar ondergoed uittrok.

Aangerand

Maar zij voelt zich aangerand en liet dat ook weten in berichtjes aan vriendinnen. ‘Daar straalt de paniek vanaf met allemaal spelfouten’, vindt de officier van justitie. F. zou ook kort na het voorval tegen hun gemeenschappelijke huisgenoot hebben gezegd dat hij schrok omdat het meisje wakker werd van zijn aanrakingen.

Opvallend genoeg appte de verdachte een dag na de gebeurtenissen verontschuldigingen naar haar. ‘Ik weet dat ik fout zat, sorry voor alles’, schreef hij daarin. Maar ter zitting nuanceerde hij dat. ‘In ruzies neem ik heel snel de schuld op me om het maar weer goed te krijgen. Daarom stuurde ik dat bericht.’

Schadevergoeding

Inmiddels wonen de twee niet meer onder één dak, het slachtoffer verhuisde. Zij vroeg de rechtbank om een schadevergoeding van in totaal 2250 euro. Dat is onder meer voor de studievertraging die ze door de aanranding opliep en de therapie die ze moest volgen.

De officier van justitie vond dat wel terecht. ‘Ze is op haar kwetsbaarst, namelijk in haar eigen huis tijdens het slapen, misbruikt. Toen moest ze ook nog eens haar huis verlaten en meneer zit hier ter zitting te draaien. Op die manier wordt het slachtoffer nog eens extra gestraft.’

Hij eiste acht maanden cel tegen F., waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en het betalen van de schadevergoeding. Veel te zwaar, vond de advocaat van de Apeldoorner. ‘Hij is first offender en dan zo’n strafeis krijgen voor een mislukte versierpoging? Dat is buitenproportioneel.’

Vonnis over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn