De moeflon is en blijft een exoot, terwijl de wolf juist een inheemse diersoort is.
Volledig scherm
PREMIUM
De moeflon is en blijft een exoot, terwijl de wolf juist een inheemse diersoort is. © Getty Images

Moeflon inheems verklaren, zoals De Hoge Veluwe wil? Dat kan helemaal niet...

videoDe moeflon is een exoot en de moeflon blijft een exoot. Dat zeggen het ministerie van LNV en natuurorganisatie IUCN in reactie op het pleidooi van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Om de moeflons in het park beter te kunnen beschermen tegen de wolf, wil directeur Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst het dier inheems laten verklaren. Maar dat blijkt helemaal niet mogelijk.

8 reacties

 • Frans Bouwman

  2 jaar geleden
  Los lopende honden verstoren het wild en eigenaren worden bekeurd (terecht overigens ). Maar een Wolf wordt heilig verklaard, door zgn natuur deskundigen, waarschijnlijk de zelfde mensen die het zo goed wisten met de inrichting van de Oost Vaarder Plassen. Volgende stap de terugkeer van de Bruine Beer denk ik.
 • B Zieleman

  2 jaar geleden
  Ik heb veel liever Moeflons dan wolven. Nederland is voor de wolf te klein en is veel te druk. De natuur wordt door de mens verkleind en in stukken gehakt door woningbouw, wegen, etc. Onze 'natuurdeskundigen' hebben niets van het verleden geleerd en denken dat de mensen 150 jaar geleden gek waren zeker, omdat de wolf door overlast toen in Nederland is uitgeroeid. Nu zijn de schapenhouders de dupe, krijgen een schadevergoeding als de wolf een slachtpartij aanricht. Moet een hond eens doen! Bah!
 • A.G. de Jong

  2 jaar geleden
  Mensen die denken dat wolven hier in Nederland passen hebben geen realiteitszin. In Nederland hebben we geen echte natuur, maar door mensen gemaakte (en onderhouden) landschapsparken. Die bovendien te versnipperd zijn om grotere roofdieren een plek te geven. Op termijn zal men tot de conclusie komen dat de wolven hier weg moeten, door ze te vangen of middels afschot!
 • Berjan Visch

  2 jaar geleden
  Laat een wolf lekker een moeflon eten. Dat is bedrijfsrisico. Trouwens, hoe smaken die beesten?
 • G. Schouten

  2 jaar geleden
  Waarom moeten wij zo blij zijn met meerdere wolvenroedels in ons propvolle land? Terwijl vele hectare bos afgesloten zijn voor wandelaars en natuurliefhebbers. Natuurgebieden versnipperd zijn door verschillende eigenaren en natuurinstanties. Steeds meer hoge hekken verschijnen op de Veluwe? Terecht dat men op de Hoge Veluwe haar kudde moeflons wil beschermen tegen de wolf. Van mij mogen deze dieren beschouwd worden als inheemse dieren. Exoten lopen hier buiten de hekken al voldoende rond.